Ce este antibiograma?

Bacteriile pot fi omorate cu antibiotice. Totusi, unele bacterii sunt (sau pot deveni) rezistente la anumite clase de antibiotice. Antibiograma este o analiza care ofera informatii cu privire la rezistenta bacteriei respective la antibiotice.

Antibiograma. Micile pastile albe sunt diverse antibiotice care au fost puse in mediul de cultura. Cercurile transparente din jurul pastilelor albe sunt zonele in care bacteriile nu au putut creste. Pastila alba din stanga nu are cerc transparent in jur, deci acest antibiotic nu a reusit sa impiedice cresterea bacteriilor (bacteria este rezistenta la acest antibiotic). Sursa foto: http://soranadia.blogspot.com

Antibiograma permite alegerea antibioticului eficient pentru a trata infectia.

Pentru a realiza antibiograma, trebuie in primul rand obtinuta o proba din locul in care se dezvolta infectia. De exemplu, pentru o infectie urinara, se va recolta urina; pentru o infectie pulmonara, se va obtine o proba de sputa etc. Recoltarea probei trebuie sa se faca in conditii sterile, deoarece lumea in care traim este plina de diverse tipuri de bacterii. Daca contaminam proba, nu mai avem cum sa stim care este bacteria responsabila de infectie. Astfel, recoltarea corecta a probei, conform indicatiilor oferite de medic sau asistentul medical este cea mai importanta etapa in diagnosticarea infectiei.

Antibiograma va fi efectuata folosind aceasta proba. Rezultatele nu sunt obtinute imediat, deoarece bacteriile trebuie „crescute” intr-un incubator mai multe zile. Bacteriile sunt puse intr-un mediu de cultura care ofera conditii optime pentru inmultirea acestora. In acest mediu de cultura sunt introduse mici cantitati din antibioticele pentru care se doreste testarea rezistentei. Daca la sfarsitul perioadei de incubare, unul sau mai multe antibiotice au impiedicat cresterea bacteriilor, inseamna ca bacteriile sunt in principiu sensibile la acele antibiotice. Practic, rezultatul ghideaza medicul ce antibiotic sa aleaga pentru tratarea infectiei.

Rezultatul antibiogramei este foarte important, insa este orientativ. Nu se poate garanta ca antibioticul va ajunge in focarul de infectie in concentratii suficiente pentru a omori bacteriile. Exista de asemenea posibilitatea ca antibioticul sa aiba efecte toxice, care nu permit utilizarea in siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *