SUA: Propuneri de modificare a legislatiei privind vaccinurile in urma epidemiei de rujeola

Statele Unite ale Americii se confrunta cu in prezent cu o epidemie de rujeola, cu un numar de cazuri mult mai mare decat in anii precedenti. Epidemia s-a extins in 14 state, cu un numar de peste 100 de cazuri.

Aceasta epidemie pare a fi strans legata de miscarea anti-vaccinare, care are foarte multi sustinatori in statul California. Acest stat este de fapt si cel in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri. Este bine cunoscuta situatia de la Disneyland (din Anaheim, California), unde a avut loc debutul epidemiei, prin transmiterea infectiei intre copiii nevaccinati.

In aceste conditii, a fost propusa introducerea unei legi prin care toti copiii sa fie vaccinati inainte de a putea fi inscrisi la scoala. Pana in prezent, parintii puteau opta sa nu isi vaccineze copiii.

Proiectul de lege vine pe fondul cresterii semnificative a numarului de persoane nevaccinate.

A avea un numar mare de persoane vaccinate este esential pentru a preveni transmiterea infectiilor. Persoanele vaccinate sunt protejate, dar si cei care nu au reusit sa faca vaccinul (imigranti sau contraindicatii la administrarea vaccinului) beneficiaza de o protectie „colectiva”. Aceasta protectie „colectiva” functioneaza prin scaderea dramatica a numarului de persoane care pot reprezenta o sursa de infectie – practic, sansa de a intalni o persoana infectata devine infima. Aceasta protectie „colectiva” poate bloca mult timp transmiterea virusului in populatie, dar este o stare de echilibru precar, iar izbucnirea unei epidemii poate conduce la un numar foarte mare de cazuri.

Cazul Disneyland ilustreaza acest principiu, unde un copil infectat s-a intalnit cu alti copii nevaccinati intr-un spatiu public.

Rujeola este perceputa drept o boala usoara, „a copilariei”, insa complicatiile se intalnesc relativ frecvent: pneumonie, encefalita (inflamatia creierului) etc. Aceste complicatii conduc la decese in aproximativ 30% dintre cazuri. Complicatiile sunt mai frecvent intalnite la adultii care fac boala.

Pe de o parte, proiectul de lege este controversat, deoarece este vazut drept o ingradire a drepturilor personale. Pe de alta parte, majoritatea parintilor doresc vaccinarea pentru a-si proteja copiii.

Exista de asemenea posibilitatea ca unii parinti, care sunt ferm anti-vaccinare, sa incerce sa incalce legea pentru a-si inscrie copiii la scoala. Acestia pot gasi eventual medici care sa inregistreze copii drept vaccinati, cand de fapt acestia nu au primit imunizarile. Daca nu exista o evidenta precisa a copiilor vaccinati, nu se va putea cunoaste exact cine are riscul cel mai mare de imbolnavire in cazul extinderii epidemiei.

In statul California, exista din 2013 o lege care prevede ca parintii care nu doresc vaccinarea copiilor sa beneficieze de o consultatie specializata, prin care sa le fie explicate riscurile. In urma acestei legi, s-a constatat o scadere cu 20% a numarului de copii nevaccinati din scoli (prin alegerea de a nu vaccina).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *