Angioplastia cu stent pe arterele coronare

Procedura de angioplastie coronariana cu stent are rolul de restabili fluxul de sange printr-o artera a inimii care a fost ingustata prin depunerea de grasimi. Angioplastia este o procedura minim invaziva – se realizeaza fara operatie deschisa pe inima. Montarea stentului (un tub care mentine artera deschisa) se face cu un dispozitiv asemanator unui fir (cateter) care este introdus intr-o artera de la nivelul coapsei sau mainii si ghidat prin interiorul vaselor de sange pana la inima.

Procedura de angioplastie cu stent. Foto adaptata dupa: Boston Scientific – Angioplasty and Stent Implantation

Depunerile de grasimi din peretii arterelor din corp poarta denumirea de placi de aterom si apar prin procesul de ateroscleroza (depunere de grasimi, inflamatie locala si ingustarea vasului afectat). Ateroscleroza atinge frecvent arterele care hranesc inima (arterele coronare) unde provoaca boala numita cardiopatie ischemica (ceea ce inseamna practic afectarea inimii din cauza fluxului de sange insuficient). De asemenea, in cadrul bolii, o placa de aterom din peretele unei artere coronare se poate rupe, eveniment care poate provoca un infarct de miocard (moarte a unei portiuni din muschiul inimii prin lipsa de oxigen).

Angioplastia cu stent pe arterele coronare presupune identificarea locurilor in care arterele inimii sunt ingustate si plasarea stenturilor in regiunile cu cea mai mare ingustare. Procedura dureaza aproximativ 1 ora si nu necesita anestezie generala. Denumirea medicala a procedurii este de angioplastie coronariana percutanata transluminala cu stent (si se mentioneaza apoi numele arterei pe care s-a plasat stentul).

Exista 2 indicatii principale pentru angioplastia cu stent:

  1. existenta unor ingustari scurte, pe 1-2 artere ale inimii (artere coronare), care produc simptome importante (intoleranta la efort, dureri in piept la eforturi mici)
  2. in urgenta, in cazul infarctului de miocard, daca pacientul se prezinta la spital in timp scurt (maxim cateva ore de la inceputul infarctului)

Astfel, interventia se poate realiza programat sau in urgenta in functie de situatie. In cazul urgentei majore reprezentate de infarctul de miocard, blocajul apare de regula pe o singura artera coronara – se preteaza pentru plasarea rapida a unui stent, restaurarea circulatiei si salvarea muschiului cardiac.

Angioplastia cu stent la pacientii obisnuiti (fara afectare grava a arterelor coronare, fara diabet) are rezultate similare pe termen lung cu operatia clasica de by-pass aorto-coronarian – operatia deschisa de restaurare a fluxului sanguin catre muschiul inimii.

Procedura este mai putin riscanta decat o operatie deschisa pe inima: nu necesita anestezie generala, nu se realizeaza o operatie deschisa, nu trebuie deviat traseul unei alte artere catre inima (precum in operatia de by-pass). Totusi, stentul folosit este confectionat din metal si reprezinta un material strain, pe care corpul incearca sa il izoleze. Astfel, fara un tratament (cu pastile) pe termen lung, artera care contine un stent se poate ingusta rapid, cu revenirea simptomelor si risc de infarct.

Astfel, dupa plasarea unui stent, pacientul trebuie sa ia minim un an de zile 2 medicamente: Clopidogrel (Plavix, Trombex etc.) si Aspirina (Aspenter, Aspirin Cardio etc.). Acestea au rolul de a preveni infundarea stentului prin formarea unor mici cheaguri la nivelul acestuia. Ambele medicamente irita stomacul, deci se dau cu prudenta bolnavilor care sufera de ulcer. Exista de asemenea posibilitatea alergiei la unul dintre medicamente. Este necesara o stabilire precisa a riscurilor si beneficiilor pentru fiecare pacient in parte, inainte de a lua decizia efectuarii angioplastiei cu stent.

Exista 2 tipuri de stenturi:

  1. BMSbare metal stent. Este vorba de stenturi simple, confectionate din diferite metale.
  2. DESdrug eluting stent. Acestea sunt impregnate cu o substanta care previne depunerea in exces de celule pe suprafata stentului, cu risc mai mic de infundare a arterei dupa procedura. Sunt mult mai costisitoare decat BMS – un DES costa ~ 2000 euro.

In Romania, in sistemul sanitar de stat, este mai dificila alegerea unui BMS sau a unui DES, in multe situatii decizia fiind luata in functie de materialele disponibile in spital la momentul interventiei. Avantajul DES este reducerea semnificativa a riscului de ingustare a arterei dupa procedura. Totusi, DES necesita un tratament mai indelungat cu cele 2 medicamente mentionate anterior (clopidogrel si aspirina) care poate fi dificil de suportat de unii pacienti.

Ce urmeaza?

Daca suferiti un infarct de miocard, este important sa ajungeti la un spital unde se poate efectua angioplastie cat mai repede (maxim cateva ore). Daca procedura se realizeaza suficient de repede (ideal sub 2 ore) exista posibilitatea ca sechelele dupa infarct sa fie minime.

Daca vi s-a propus angioplastia cu stent drept interventie programata, este bine sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:

  • procedura amelioreaza rapid simptomele dar nu vindeca boala de baza (ateroscleroza). Trebuie sa luati in continuare tratament pentru a controla boala: tratarea hipertensiunii, reducerea colesterolului etc.
  • este recomandat sa luati cele doua medicamente mentionate anterior (clopidogrel si aspirina) minim 1 an dupa procedura (pentru a preveni infundarea stentului).
  • controlul dupa procedura se realizeaza de regula la 1, 3, 6, 9, 12 luni si ulterior anual
  • exista posibilitatea ca stenturile sa se infunde in ciuda tratamentului corect. Trebuie sa anuntati orice reaparitie a simptomelor medicului care va urmareste (dureri in piept la efort, lipsa de aer).

Rugati medicul care va trateaza sa va explice in mod obiectiv riscurile si beneficiile procedurii si de ce se opteaza in cazul dumneavoastra pentru angioplastia cu stent (in locul tratamentului obisnuit cu medicamente sau operatiei de by-pass).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *