Ce este terapia CPAP?

CPAP presupune aplicarea unei presiuni continue la nivelul căilor respiratorii. În sindromul de apnee în somn, CPAP menține căile aeriene deschise în timpul somnului (și este un tratament eficient).

Foto adaptata dupa Summit Medical Group

CPAP înseamnă continuous positive airway pressure (presiune pozitivă continuă la nivelul căilor aeriene). În cadrul sindromului de apnee în somn, aplicarea acestei presiuni menține căile aeriene deschise în timpul somnului. Folosirea CPAP măcar 5 ore pe noapte ajută la obținerea unui somn odihnitor. Pacienții cu apnee în somn care folosesc CPAP regulat nu se mai simt obosiți în timpul zilei și au risc mai mic de accident vascular cerebral și hipertensiune.

Terapia CPAP se face cu un aparat (care încape pe noptieră) și o mască montată pe nas sau care acoperă și gura, prin care se introduce o presiune redusă în căile respiratorii superioare.

Este necesară o perioadă de adaptare, însă beneficiile sunt extraordinare. Aparatul CPAP este reglat de către medic la o presiune stabilită în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Există mai multe tipuri de măști, concepute pentru a asigura un confort cât mai mare. Unul dintre cele mai frecvente motive de întrerupere a terapiei CPAP este alegerea unei măști nepotrivite – trebuie încercate diverse modele.

Terapia CPAP este de regulă prescrisă de către medici cu competență în medicina somnului (de regulă pneumologi). Alegerea aparatului, modului de funcționare și presiunilor necesare se face în urma titrării presiunilor. Acest lucru se face de regulă în timp ce pacientul doarme în spital conectat la un aparat care determină presiunea necesară pentru a menține căile respiratorii deschise.

Dacă suferiți de sindrom de apnee în somn, terapia CPAP este de regulă cea mai bună opțiune de tratament. CPAP poate fi inițial dificil de tolerat, însă o colaborare strânsă cu medicul dumneavoastră asigură alegerea măștii și presiunilor potrivite, pentru un confort cât mai bun. Starea de sănătate a pacienților tratați cu CPAP pentru apnee în somn se îmbunătățește extraordinar după câteva nopți de somn odihnitor.

Dacă sforăiți sau vă simțiți mereu obosit în timpul zilei, există posibilitatea să suferiți de sindrom de apnee în somn. Adresați-vă unui medic cu competență în medicina somnului pentru un studiu de somn (poligrafie sau polisomnografie).

Articole similare