Studii clinice – pacient sau cobai?

Studiile clinice sunt considerate in general a fi ceva in dezavantajul pacientului. Multa lume crede ca medicul vrea sa va foloseasca drept cobai, sa testeze dumnezeu ce, fara nici o protectie. Cercetarea clinica in ziua de azi este cu totul altceva comparativ cu trecutul.

Descoperirea medicamentelor noi, punerea lor pe piata pana in momentul in care se gasesc in farmacie se face prin cercetare cu principii etice bine stabilite. Daca participati intr-un studiu clinic aveti foarte multe drepturi. Este ilegal ca cineva sa testeze medicamente pe dumneavoastra fara consimtamantul scris. Oricand puteti sa va retrageti dintr-un studiu in care participati.

Studiile clinice pentru medicamente noi se fac in mai multe etape. De regula in Romania daca vi se va propune sa participati intr-un studiu, va fi de faza avansata (de regula faza III). In acest stadiu acel medicament a fost deja testat intr-un numar destul de mare de pacienti si s-a demonstrat ca nu are efecte adverse majore si are sanse sa fie destul de eficace in tratamentul bolii. Practic se colecteaza mai multe date stiintifice in baza carora se va decide daca medicamentul va fi aprobat pentru punere pe piata sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *