Cauze frecvente pentru oboseala si senzatie de lipsa de aer

Multe persoane au asemenea simptome la un moment dat in cursul vietii. De cele mai multe ori, senzatia de oboseala apare lent. Un asemenea simptom este frecvent ignorat sau pus pe seama inaintarii in varsta. De multe ori ne obisnuim cu aceasta stare de oboseala care devine parte din viata si ne adaptam rutina zilnica in functie de simptome.

Totusi o senzatie de oboseala care persista de mult timp nu este ceva normal. Chiar si la varste mai inaintate, daca nu suferim de diferite boli cronice, nu ar trebui sa ne simtim obositi mereu.

Mai departe discutam despre cauze legate de tulburari de somn si afectiuni insotite de oboseala.

Inainte de a ne gandi la diverse cauze patologice, este bine sa ne gandim daca ne odihnim suficient.  Corpul are nevoie de somn. Daca serviciul pe care il facem sau alte activitati interfera cu durata normala a somnului, vom acumula oboseala. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn in 24 de ore. Asa este genetica noastra. Poate o perioada vom functiona bine cu 4-5 ore de somn pe noapte, dar incet-incet vom deveni mai ineficienti in munca de zi cu zi si vor aparea diverse probleme de sanatate. Un om obosit este intr-o permanenta stare de stress, care conduce la adaptarea metabolismului pentru a face fata solicitarilor. Stress-ul pe termen lung va conduce inevitabil la diverse boli.

Dorm suficient – de ce sunt in continuare mereu obosit? 

Calitatea somnului este de asemenea foarte importanta. Daca ne culcam dupa ce am baut cafea sau energizante, dormim cu lumina aprinsa sau in zgomot, nu vom ajunge in stadiile profunde de somn reparator. Un somn superficial nu vindeca oboseala.

Sa nu ignoram dependenta de cafeina. Desi cafeaua nu este neaparat toxica pentru organism, ajungem sa ne obisnuim atat de mult cu ea, incat nu mai putem functiona fara cafea. Putem avea o viata normala in acest context? A fi dependenti de orice inseamna sa fim limitati, sa nu ne atingem potentialul.

Cauze patologice de oboseala

Am discutat pana acum de cateva lucruri fiziologice, „normale”, care duc la oboseala.

Exista insa o serie de afectiuni care se ascund in spatele oboselii cronice.

1. Sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn inseamna ca pe parcursul somnului apar intreruperi ale respiratiei, care conduc la microtreziri, adica ne trezim fara sa constientizam, de foarte multe ori in cursul somnului. Nu ajungem in stadii profunde de somn, ne trezim la fel de obositi, chiar daca dormim mult.

2. Bolile cronice de inima

Insuficienta cardiaca cronica se poate manifesta prin senzatia de lipsa de aer la efort sau oboseala la mersul pe jos. Este necesar sa va adresati medicului pentru a exclude o afectare a inimii, deoarece tratamentul este foarte eficient si poate regla problema.

3. Bolile cronice de plamani

Bolile pulmonare obstructive, de tipul BPOC, sunt foarte frecvente, in special la persoanele care fumeaza sau au avut expuneri importante la noxe respiratorii. Cel mai frecvent este prezenta o stare de oboseala, mai accentuata decat la persoanele de aceeasi varsta. Tratamentul cu spray-uri inhalatorii este extrem de eficient.

4. Bolile ficatului

Afectarea ficatului, fie in cadrul unei hepatite, fie in cadrul unei afectari cronice toxice (abuz de alcool, anumite medicamente etc.) poate induce o stare de oboseala cronica.

5. Anemia

Scaderea hemoglobinei poate aparea din foarte multe motive. O anemie care persista trebuie investigata la medic, cu un bilant complet, deoarece nu este o situatie normala. Anemia induce o stare de oboseala, deoarece capacitatea sangelui de a transporta oxigenul catre celule este redusa.

Gasirea unui motiv precis pentru oboseala este adeseori dificila, avand in vedere cauzele multiple. Mergeti cu incredere la medic, pentru a putea sa va orientati catre cauza oboselii. Este mai bine sa cereti un sfat decat sa asteptati prea mult si sa ignorati simptome evidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *