Ce este o biopsie? Care este rolul procedurii?

O biopsie inseamna o procedura medicala de recoltare a unei mici probe de tesut pentru examenul de laborator. Proba de tesut este analizata folosind tehnici speciale pentru a preciza cu certitudine un diagnostic.

Foto adaptata dupa: MedlinePlus – Needle biopsy of the breast

Majoritatea persoanelor asociaza biopsia cu investigarea unui cancer. Desi biopsierea unei tumori reprezinta o etapa esentiala in confirmarea unui diagnostic de cancer, procedura are si alte indicatii. Practic, oricand se doreste studierea detaliata a unui tesut, se recomanda o biopsie.

Analiza de laborator presupune examinarea la microscop a celulelor recoltate, pentru a observa eventuale modificari. Se fac de asemenea teste speciale, pentru a depista prezenta sau absenta anumitor substante care indica diagnosticul sau cele mai potrivite tratamente.

Exista multe tipuri de biopsii in functie de tesutul vizat. Tehnica de recoltare variaza de la o simpla intepatura cu un ac fin, prelevare endoscopica (ex. din tubul digestiv – colon, stomac sau caile respiratorii – bronsii) sau tehnici chirurgicale (pentru ganglioni limfatici sau organe greu accesibile prin alte tehnici mai putin invazive). In timpul operatiilor pentru tratarea cancerului, se recolteaza biopsii pentru a vedea daca intreaga tumora a fost scoasa (inainte de terminarea operatiei).

Biopsia nu este de regula o tehnica dureroasa. Pentru biopsiile cu ac (din glanda tiroida, san, prostata, ficat etc.), pacientul simte de regula doar o intepatura (ca o injectie). In cazul biopsiilor endoscopice sau chirurgicale se foloseste anestezie locala sau generala.

Exista o temere frecventa ca biopsia leziunilor canceroase are risc de a imprastia boala in restul corpului. Desi acest risc exista in mod teoretic, nu a fost confirmata o legatura directa intre extinderea cancerului si procedura de biopsie in majoritatea tipurilor de cancer. In schimb, intarzierea unui diagnostic de cancer si a inceperii tratamentului permite celulelor canceroase sa se extinda la alte organe in mod natural. Uneori, procedura de biopsie reprezinta si o manevra de tratament, prin eliminarea tuturor celulelor canceroase (aspect confirmat de examenul de laborator al probei).

Complicatiile cele mai frecvente ale unei biopsii sunt sangerarea sau infectia (in locul de unde s-a prelevat tesutul). O tehnica atenta permite insa evitarea acestor complicatii in majoritatea cazurilor.

Ce urmeaza?

Daca doctorul v-a recomandat sa faceti o biopsie, nu trebuie sa va temeti. Este o procedura care face parte din bilantul standard in multe afectiuni. Daca boala cautata este intr-adevar un cancer, este bine sa aveti un diagnostic rapid. In stadiile initiale, multe cancere sunt complet vindecabile. O biopsie poate de asemenea sa ajute medicul sa va aleaga cele mai potrivite tratamente.

Mereu este mai bine sa stiti clar ce boala aveti pentru a planifica urmatoarele etape de tratament. Intrebati doctorul ce presupune biopsia in cazul dumneavoastra, precum si ce inseamna un rezultat normal sau anormal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *