Ce este o electrocardiograma (EKG sau ECG)?

EKG si ECG sunt prescurtari de la denumirea de electrocardiograma. EKG presupune inregistrarea unui grafic care ilustreaza activitatea electrica a inimii.

Sursa foto: Wikipedia – Electrocardiography

Electrocardiograma este o explorare de rutina. Cel putin un traseu EKG se face in mod obisnuit tuturor pacientilor internati in spital, deoarece este o metoda rapida si simpla de a depista unele probleme cardiace. In urgente, EKG poate orienta rapid catre anumite afectiuni care necesita tratament imediat – in special infarctul de miocard. De asemenea, administrarea anumitor medicamente in spital necesita urmarirea repetata a modificarilor care apar pe electrocardiograma.

Contractiile inimii presupun schimbari ale unor curenti electrici de la nivelul muschiului cardiac. Acesti curenti slabi (in jur de 1 milivolt) pot fi inregistrati cu ajutorul unor electrozi (piese metalice) plasati pe piele. Traseul EKG presupune ilustrarea grafica a curentilor electrici inregistrati de acesti electrozi pentru a vedea caracteristicile activitatii electrice a inimii.

O electrocardiograma standard foloseste 10 electrozi (4 plasati pe maini si picioare si 6 pe piept) cu ajutorul carora vor fi imprimate 12 grafice diferite. Fiecare dintre aceste 12 grafice prezinta activitatea electrica a inimii din diferite unghiuri, pentru a determina locul in care apar modificarile.

Inregistrarea EKG nu necesita nici o pregatire prealabila. Pacientul sta culcat intr-un pat, iar electrozii vor fi montati pe maini, picioare si pe piept. Pentru a asigura o inregistrare buna, in dreptul fiecarui electrod se va aplica o mica cantitate de gel (pentru contact mai bun cu pielea). Inregistrarea dureaza cateva secunde, timp in care pacientul trebuie sa stea nemiscat.

EKG se interpreteaza de catre un medic, care va face o serie de precizari legate de aspectul graficului inregistrat: frecventa cardiaca, tipul de ritm al inimii, eventuale modificari care sugereza afectiuni cardiace. Interpretarea EKG se regaseste regula pe biletul de iesire din spital sau pacientul primeste o copie pe care o va prezenta medicului de familie.

Ce urmeaza?

EKG este o explorare nedureroasa, de rutina, care va fi probabil la un moment dat in viata recomandata tuturor. Nu necesita o pregatire speciala, trebuie doar sa stati in repaus intins pe un pat pentru cateva secunde (pana se realizeaza inregistrarea). Datele obtinute din analiza electrocardiogramei vor fi imbinate cu celelalte date clinice pentru formularea diagnosticelor dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *