Despre bronhoscopie (sau „fibroscopie”)

O bronhoscopie (sau „fibroscopie”) este o procedura minim invaziva de examinare a cailor respiratorii din interiorul plamanilor. Se pot de asemenea lua probe pentru diagnosticul de laborator, se pot scoate corpi straini etc. Bronhoscopia este o examinare esentiala in diagnosticul cancerului pulmonar.

Procedura este realizata de regula de un medic pneumolog, intr-o sala special amenajata. Bronhoscopia se face cu anestezie locala si dupa administrarea unui sedativ usor. Pacientul este in mod obisnuit asezat intr-un fotoliu, este constient si primeste oxigen in timpul examinarii. Bronhoscopul este un tub flexibil, de grosimea unui creion.

Bronhoscopia dureaza de regula cateva minute, fara timpul de pregatire initiala (anestezie). Bronhoscopul se introduce in caile respiratorii fie pe nas, fie pe gura. In timpul procedurii se observa atent interiorul traheei si a ramurilor bronsice mari. Se recolteaza de asemenea probe de tesut (biopsii) si secretii pentru analiza de laborator. Bronhoscopia se poate prelungi pentru manevre suplimentare: ecografie, biopsii din ganglionii din vecinatatea cailor respiratorii etc.

In cazul suspiciunii de cancer pulmonar, bronhoscopia permite recuperarea celulelor canceroase pentru a stabili tratamentul cel mai potrivit. Brohoscopia are de asemenea un rol important in diagnosticul sarcoidozei si a unor infectii pulmonare. Unii corpi straini aspirati in caile respiratorii pot fi extrasi fara operatie prin bronhoscopie.

Procedura serveste si la tratamentul anumitor boli pulmonare. In aceste situatii, procedura dureaza mai mult timp si se foloseste de obicei un bronhoscop rigid, necesitand anestezie generala.

Ce urmeaza?

Daca medicul v-a recomandat o bronhoscopie, nu trebuie sa va temeti. Procedura este menita sa contribuie cu date suplimentare pentru realizarea unui diagnostic precis, pentru un tratament corect. Rugati medicul sa va explice etapele procedurii si optiunile terapeutice dupa stabilirea diagnosticului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *