Care au fost efectele interzicerii fumatului in public in Anglia?

Chiar si fumatul pasiv (inhalarea fumului de tigara de catre nefumatori) reprezinta un risc pentru sanatate. De exemplu, riscul de cancer pulmonar creste de 2 pana la 4 ori la fumatorii pasivi comparativ cu cei care nu sunt expusi deloc la fumul de tigara. Fumatul este interzis in locurile publice inchise si la locul de munca in Anglia din Iulie 2007.

Un studiu publicat in 2012 a urmarit numarul de internari in spital a copiilor sub 14 ani in perioada de dinaintea interzicerii fumatului si 3 ani ulterior. Rezultatele au aratat ca pana in 2007, numarul de internari pentru astm bronsic crestea in medie cu 2,2% pe an. In primii 3 ani dupa interzicerea fumatului in locurile publice, numarul acestor internari a scazut in medie cu 3,4% pe an. In total, numarul internarilor a scazut cu 6802 in primii 3 ani. Aceste scaderi au fost observate indiferent de sexul copiilor, varsta sau conditii socioeconomice.

Ce urmeaza?

Fumatul in locurile publice este un risc pentru sanatate, nu numai pentru cei care fumeaza, dar si pentru restul populatiei. Fumatul la domiciliu, in spatii inchise, poate expune copiii la un risc ridicat de a dezvolta diverse probleme de sanatate, cum ar fi astmul bronsic.

Interzicerea completa a fumatului in spatiile publice inchise va fi cu siguranta implementata si in Romania in viitorul apropiat. In prezent, numai 16% din populatia planetei beneficiaza de legislatie care sa interzica expunerea nefumatorilor la fumul de tigara.

Mai multe informatii:

Millett C, Lee JT, Laverty AA, Glantz SA, Majeed A. Hospital admissions for childhood asthma after smoke-free legislation in England. Pediatrics; doi: 10.1542/peds.2012-2592.

World Health Organization – Tobacco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *