Cum afecteaza oboseala cronica instalarea menopauzei?

Se pare ca oboseala cronica are efecte si asupra momentului instalarii menopauzei, conform unui articol publicat recent in revista Menopause.

Studiul a fost realizat analizand datele colectate din chestionare aplicate unui grup de femei cu oboseala cronica (84 persoane) si unui grup de femei fara tulburari de sanatate deosebite (73 persoane).

Rezultatele au aratat ca femeile cu oboseala cronica aveau un risc de aproximativ 12 ori mai mare de a dezvolta dureri pelvine fara legatura cu menstruatia, comparativ cu cele care nu sufereau de aceasta afectiune.

De asemenea, oboseala cronica a fost asociata cu sangerari mai abundente in cursul menstruatiei si un risc mai mare de sangerari in afara perioadei menstruale. A fost de asemenea evidentiat un risc mai mare de a avea cicluri neregulate in cazul asocierii oboselii cronice.

66% dintre femeile suferind de oboseala cronica din studiu au suferit o interventie chirurgicala ginecologica, in comparatie cu 32% dintre femeile fara aceasta afectiune. Cea mai frecventa operatie efectuata a fost histerectomia (eliminarea chirurgicala a uterului). Motivul principal pentru adresare catre histerectomie a fost sangerarea abundenta.

Menopauza naturala (fara legatura cu operatia de histerectomie) a avut tendinta de a avea loc mai devreme in cazul femeilor cu oboseala cronica, insa diferenta fata de femeile fara oboseala cronica nu a fost semnificativa statistic.

Studiul nu a avut un numar foarte mare de participante, insa a adus in discutie o noua problema legata de sindromul de oboseala cronica. Acest sindrom pare sa fie intalnit cel mai frecvent la femeile intre 40 si 50 de ani. Instalarea precoce a menopauzei conduce la afectarea calitatii vietii si creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate precum osteoporoza sau afectiunile cardiovasculare (dispare efectul protector al estrogenului).

Sindromul de oboseala cronica se manifesta printr-o stare de oboseala continua, care dureaza de regula mai mult de 6 luni si nu este legata direct de o activitate anume. Este asociata multor simptome, cum ar fi dureri articulare si musculare, dureri de cap, dificultati de concentrare, tulburari digestive, depresie si alte manifestari dificil de explicat printr-o singura afectiune medicala.

Sursa foto: Womenofgrace.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *