De ce astmul si BPOC se trateaza cu inhalatoare si nu cu pastile?

Tratamentul cu „pastile” in medicina este atat de consacrat, incat parca nu ne putem inchipui ca bolile pot fi tratate si altfel.

In domeniul bolilor respiratorii cronice, tratamentul cu pastile nu prea exista. Astmul bronsic si bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) se trateaza de regula cu inhalatoare (spray-uri). Multe persoane nu cred efectiv ca aceste spray-uri pentru respiratie chiar pot sa ajute. Eventual se gandesc ca dau o suma de bani pentru un beneficiu foarte modest.

Totusi, inhalatoarele sunt una dintre cele mai mari inovatii din medicina. In ultimii ani exista o adevarata „explozie” de tratamente inhalatorii. Medicii pneumologi sunt de-a dreptul entuziasmati de aceste inovatii, deoarece avem in sfarsit ce sa oferim pacientilor. Exista optiuni!

Medicatia inhalatorie se „duce” exact in locul in care este nevoie, in plamani. Nu trebuie sa luam pastile care sa se dizolve in stomac, sa fie absorbite in sange, sa circule prin toate organele corpului ca sa ajunga in final in plamani. Nu, cu un inhalator „tragem” medicamentul direct in plamani, unde vrem sa ajunga.

Faptul ca medicamentul nu mai trebuie sa circule prin intregul corp inseamna ca putem folosi doze mult mai mici. Doze mult mai mici, care se absorb din plamani in sange in mod nesemnificativ = extrem de putine efecte adverse! Practic, inhalatoarele au foarte multe dintre caracteristicile unui tratament „ideal”. Ajunge unde trebuie, dar nu face rau in rest.

Sa avem mai multa incredere in spray-urile pentru respiratie! Si sa rugam medicul sa explice cum sa le luam corect, pentru un beneficiu maxim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *