Noi medicamente impotriva cancerului: inhibitori PD-1

Inhibitorii PD-1 sunt medicamente impotriva cancerului. Acestea functioneaza prin stimularea raspunsului imun al organismului. Studiile preliminare au aratat ca sunt eficiente chiar si la pacientii la care alte terapii nu au avut succes.

Sistemul imunitar este capabil sa distruga in anumite conditii celulele canceroase. Se pare ca stimularea raspunsului imun poate opri progresia cancerului si prelungi supravietuirea.

Inhibitorii PD-1
reprezinta o clasa de medicamente care permit stimularea raspunsului imun. PD-1, sau programmed cell death protein 1 (proteina mortii celulare programate 1) are rolul de a impiedica aparitia unui raspuns imun exagerat. Este o substanta care se regaseste pe suprafata limfocitelor T (celule ale sistemului imun). Blocarea PD-1 produce o reactie imunitara mai sustinuta, care poate inclina balanta spre distrugerea mai rapida a celulelor tumorale.

Cercetari de amploare se desfasoara in prezent pentru a defini eficacitatea acestor agenti. Studiile preliminare (pe un numar relativ restrans de pacienti) au demonstrat ca medicamentele sunt sigure, cu un risc mic de efecte adverse periculoase. Inhibitorii PD-1 au fost studiati in mai multe tipuri de cancere in stadii avansate si la pacienti cu optiuni terapeutice restranse (fara raspuns la terapiile standard).

Nivolumab
, produs de Bristol-Myers Squibb este cel mai bine studiat inhibitor PD-1, cu indicatii in tratamentului cancerului pulmonar non-microcelular, melanomului malign si cancerului renal. Exista studii si pe alte neoplazii.

Tratamentul cu nivolumab in cancerul pulmonar a condus la o supravietuire la 1 an de 42% cu o supravietuire medie de 9.9 luni la pacientii tratati. Desi aceste rezultate par modeste, tratamentul a fost oferit pacientilor cu lipsa de raspuns la alte terapii. In prezent se afla in derulare studii ample (de faza a III-a) pentru a defini rezultatele clinice ale tratamentului (sursa: PD-1 Inhibitors Raise Survival in NSCLC).

Nivolumab este preconizat a fi primul inhibitor PD-1 care va fi comercializat, posibil incepand cu 2015. In prezent, pacientii pot primi acest tratament in cadrul studiilor clinice.

In Romania, nivolumab va fi oferit intr-un studiu clinic pe cancer pulmonar metastatic (stadiul IV) in Cluj-Napoca si Ploiesti:

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02041533

Ce urmeaza?

Aparitia inhibitorilor PD-1 reprezinta o veste foarte buna pentru pacientii care sufera de cancere in stadiu avansat. Aceste medicamente ofera sansa de a prelungi supravietuirea in momentul in care tratamentele standard nu mai pot controla boala.

Inhibitorii PD-1 sunt medicamente inca experimentale, pentru care indicatiile si contraindicatiile nu au fost bine stabilite. Instituirea unui astfel de tratament necesita punerea in balanta a riscurilor si beneficiilor de la caz la caz.

Daca suferiti de cancer avansat, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatile de a participa intr-un studiu clinic pentru a beneficia de cele mai noi tratamente.

3 păreri la “Noi medicamente impotriva cancerului: inhibitori PD-1

 1. Stefan Cristian Stanel Autor articol

  Citostaticele au un rol foarte important in tratamentul cancerului pulmonar avansat. Aceste medicamente mentionate in articol (inhibitori PD-1 si PDL-1) sunt inca experimentale si pentru a le primi, ar trebui ca tatal dumneavoastra sa fie inscris intr-un studiu clinic. Va invitam sa discutati aceasta posibilitate cu medicul oncolog. In afara studiilor clinice, exista medicamente noi, cum ar fi Erlotinib (Tarceva) care sunt oferite pacientilor cu cancer pulmonar non-microcelular in anumite situatii: 1. daca celulele canceroase au o anumita mutatie genetica (mutatie EGFR) si 2. daca pacientul a beneficiat de mai multe linii de chimioterapie (citostatice diferite) si cancerul a revenit sau continua sa progreseze. Discutati in detaliu cu medicul oncolog pentru vi se prezenta toate optiunile de tratament.

  Răspunde
 2. monica cosa

  Am cancer pulmonar cu celule mari am facut 6 sedinte de chimioterapie dupa operatia din 2014 octombrie oare nu pot si eu beneficia de acest vaccin? Acum am dureri si tusesc si parca as mai vrea sa mai traiesc am doar 62 de ani va rog sa imi raspundeti multumesc.k

  Răspunde
 3. NINA FARAPON

  AM CANCER PUMONAR DE GR 4,AM FACUT TRATAMENT CU TARCEVA,SI ACUM MI S-A PRESCRIS ==XALCORI SAUNIVOLUMAB SAU GILOTRIF.
  CE-OR FI ASTE FRATE,DE UNDE LE IAU,CAT COSTA,,,,,,,AM 60 DE ANI,,,
  in tara asta nu ma ajuta nimeni sa traiesc,nu am ce face,nu am unde sa ma duc….bani..nu mai am….zile cred ca nu mai am…..IMI PARE RAU DE TOT CA M-AM NASCUT AICI, CA M-AM NASCUT OM….MAI BINE ERAM UN ANIMAL..CARE NU CONSTIENTIZAM BOALA,DUREREA ETC

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *