O discutie deschisa despre cancer

Depistat rapid, cancerul este una dintre putinele boli din medicina complet vindecabile. Pe de alta parte, amanarea diagnosticului si tratamentului poate duce la deces. Intelegerea afectiunii este primul pas spre alegerea optiunilor terapeutice potrivite.

Ce este cancerul?

Organismul este format din tipuri diferite de celule. Fiecare celula din corp are un ciclu de viata foarte bine controlat: este produsa, isi indeplineste rolul in organism si apoi se autodistruge. Acest proces este normal si asigura repararea progresiva a tesuturilor. Cancerul apare in momentul in care una sau mai multe celule nu mai respecta ciclul de viata normal.

Celulele canceroase capata noi trasaturi care le deosebesc de celulele normale: se inmultesc mult mai rapid, nu sunt autodistruse si pot sa se desprinda din tumora initiala (primara) si sa ajunga in alte organe din corp (unde vor continua sa se inmulteasca si sa produca noi tumori secundare – metastaze).

Avand in vedere caracterul progresiv al bolii, diagnosticarea rapida poate conduce la vindecarea completa, in situatia in care pot fi eliminate din organism toate celulele anormale (canceroase). Pe de alta parte, daca tratamentul este amanat prea mult timp, exista sansa ca celulele anormale sa migreze spre alte organe, unde vor deveni sursa pentru noi tumori. In acest stadiu, eliminarea tumorii primare (de origine) nu mai poate vindeca boala si se mizeaza pe alte tratamente care urmaresc sa incetineasca evolutia cancerului si sa prelungeasca viata.

Cate feluri de cancere sunt?

Teoretic, cancerul poate aparea in orice tesut al organismului prin transformarea unor celule normale in celule canceroase. Totusi, aceasta transformare (maligna) apare mai des la nivelul organelor expuse unor factori externi: tub digestiv (expus la potentiale toxine din alimente) – cancerul de esofag, stomac, colon, bronsii (prin contactul cu substantele din aerul respirat) – cancerul bronhopulmonar, piele (expunere la diferite tipuri de radiatii – ex. ultraviolete) – melanomul malign si alte cancere ale pielii. De asemenea, cancerele apar frecvent si in organele care depind de activitatea anumitor hormoni din corp: prostata, san.

Clasificarea cancerelor in functie de organul afectat ofera doar o imagine de ansamblu asupra bolii. Trebuie luate in considerare si anumite trasaturi ale celulelor canceroase. De exemplu, exista mai multe tipuri de cancer de san, cu celule tumorale diferite. Diferentele intre celule se determina prin analize speciale de laborator, care arata prezenta sau absenta anumitor substante. Clasificarea cat mai precisa a unui cancer poate parea complicata si fara o valoare directa (“cancerul e cancer”), insa ajuta la alegerea unui tratament cat mai bun.

Cine poate face cancer?

Orice persoana poate face cancer, insa riscul este mai mare la anumite persoane. Cancerul apare de regula cand exista o predispozitie genetica (mostenire genetica) si expunerea repetata la anumiti factori din mediul inconjurator. Practic, trebuie o combinatie precisa intre factorii de risc, mostenirea genetica si deficiente ale apararii organismului pentru a dezvolta boala.

Exista numerosi factori din mediul inconjurator care s-au dovedit a fi cancerigeni. Dintre toti, expunerea la fumul de tigara (inclusiv la fumatorii pasivi – care inhaleaza fumul altora fara a fuma ei insisi) este in mod incontestabil asociata unui risc mult mai mare de dezvoltare a unor tipuri de cancer, in special bronhopulmonar.

Medicii insista atat de mult asupra renuntarii la fumat deoarece este un fenomen social la care suntem cu totii expusi. In Romania, in 2011, fumatorii activi reprezentau 22% din populatie. Ceilalti factori cancerigeni afecteaza un numar limitat de persoane comparativ cu fumatul.

De asemenea, anumite infectii sunt responsabile pentru dezvoltarea cancerului. Cel mai cunoscut exemplu este infectia persistenta cu anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV – human papilloma virus) care poate determina cancer de col uterin. De asemenea, virusurile hepatitice B si C sunt asociate cancerului de ficat. Multe alte virusuri sunt in prezent considerate a avea un rol in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer (oncovirusuri).

Mostenirea genetica are un rol fundamental. Aparitia cancerului se bazeaza pe echilibrul dintre productia de celule anormale (aparitia de celule canceroase) si raspunsul organismului la prezenta acestor celule (mecanismele de aparare impotriva cancerului). Genetica poate influenta ambele componente, rezultand o predispozitie diferita pentru fiecare persoana.

Exista optiunea testarii genetice pentru anumite mutatii frecvent asociate cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. Detectarea unui risc ridicat de cancer poate conduce la aplicarea unor masuri de preventie inainte de instalarea bolii. Un exemplu foarte mediatizat in acest sens este Angelina Jolie, care a descoperit ca avea o mutatie (a genei numita BRCA) care o predispunea la dezvoltarea cancerului de san. In aceste conditii ea a optat pentru o mastectomie bilaterala (indepartarea chirurgicala a ambelor glande mamare de la nivelul sanilor) pentru a preveni aparitia cancerului.

Pe masura avansarii cercetarilor in domeniu, se va putea determina mai precis cine are intr-adevar cele mai mari riscuri de cancer.

Cum aflu daca am cancer?

Cancerul este una dintre afectiunile care trebuie cautata activ deoarece nu exista de regula simptome specifice.

American Cancer Society propune sa consultam un medic in cazul in care prezentam unul dintre urmatoarele 7 semne care pot sugera cancerul:

  1. Secretii sau sangerari anormale – sange in urina sau scaun, scurgeri anormale din mamelon, penis
  2. O rana care nu se vindeca – leziuni care nu par sa se vindece cu timpul, cresc in dimensiuni sau sangereaza spontan
  3. Modificari de tranzit intestinal sau urina – constipatie persistenta, modificari de culoare, consistenta, prezenta de sange in scaun sau urina
  4. Noduli – formatiuni descoperite la nivelul sanilor, testiculelor sau in alte parti ale corpului
  5. Tuse anormala – tuse care nu trece, tuse cu fire de sange, schimbarea tonalitatii vocii
  6. Schimbarea alunitelor – o parte a alunitei nu seamana cu celalata (asimetrica), culori diferite  in interiorul alunitei, margine neregulata, marime mai mare decat grosimea unui creion (> 6mm).
  7. Dificultati la inghitire – mancarea/lichidele sunt inghitite cu dificultate, senzatie de satietate rapida (ne saturam dupa doar cateva inghitituri de mancare)

Aceste 7 semne acopera cele mai frecvente simptome asociate cu dezvoltarea cancerului in diferite organe ale corpului. Bineinteles, oricand aveti suspiciunea ca ceva nu este in regula cu starea dumneavoastra de sanatate, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui medic pentru a descoperi cauza.

Cum se extinde cancerul in corp? Care sunt principiile generale de tratament in functie de stadiul cancerului?

Cancerul incepe de regula de la una sau cateva celule anormale. Evolutia bolii urmeaza apoi etape succesive de extindere locala si la distanta in organism. Cancerele pot fi extrem de agresive, cu evolutie foarte rapida catre metastazare (extindere in alte organe). Progresia poate fi descrisa folosind asa numitele stadii ale cancerului. Imaginea de mai jos exemplifica progresia tipica a cancerului de san:

Stadiile cancerului de san si supravietuirea medie in functie de stadiu. Foto adaptata dupa: Johnston UNC Health care – Breast Cancer Awareness

Stadiul 0
Se refera la cancere care au fost depistate intr-un stadiu incipient, cand doar o foarte mica parte a organului de origine este afectat (leziune extrem de mica). Din nefericire, multe cancere nu pot fi diagnosticate in acest stadiu deoarece simptomele sunt prezente foarte rar. Tratamentul in stadiul 0 are un prognostic excelent, deoarece de obicei pot fi excizate toate celulele canceroase fara complicatii.

Stadiul I
In majoritatea cazurilor, inainte de extinderea la distanta, are loc invazia organului de origine. Celulele canceroase se multiplica mult mai repede decat cele normale si formeaza tumora primara – o aglomerare dezorganizata de celule canceroase care isi formeaza propriile vase de sange pentru a se hrani. Descoperirea unui cancer in stadiul I inseamna o sansa maxima de vindecare, deoarece eliminarea corecta a tumorii primare distruge sursa de celule canceroase. De regula se practica o interventie chirurgicala sau radioterapie (tratament cu radiatii tintite pe zonele cu celule canceroase).

Stadiul II
In acest stadiu, in majoritatea cancerelor, tumora primara fie este mare, fie au fost insamantati cu celule canceroase cativa ganglioni limfatici din regiunea organului afectat. Limfa este un lichid care inconjoara celulele multor organe din corp. Acest lichid este reintrodus in circulatia sanguina prin intermediul sistemului limfatic, care cuprinde vase limfatice si ganglioni limfatici. Ganglionii sunt un fel de “filtre” asezate in serie pe vasele limfatice, care captureaza celulele canceroase inainte de a fi introduse in circulatia generala. Multe cancere se extind in organism prin intermediul sistemului limfatic. In cancerele in stadiul II, deja sunt insamantati cativa ganglioni, care pot deveni surse secundare de celule canceroase. Tratamentul cancerului devine brusc mai complex, deoarece trebuie eliminate toate sursele potentiale de celule canceroase (excizia tumorii primare plus ganglionii afectati). In unele situatii poate fi asociata chimioterapie (medicamente citostatice) sau radioterapie (tratamentul cu radiatii tintite pe zonele cu celule canceroase).

Stadiul III – avansat
In stadiul III, majoritatea cancerelor sunt considerate a fi avansate. Desi inca nu s-a descoperit cancer in alte organe, exista multi ganglioni limfatici afectati sau tumora primara este foarte mare si greu de tratat. Nu toate cancerele in stadiul III pot fi vindecate. Motivele tin de regula de raportul risc-beneficiu al tratamentului. Operatiile in stadiul III sunt foarte complexe si este necesar tratament suplimentar – chimioterapie (citostatice) si uneori radioterapie (terapie cu radiatii tintite pe zonele cu celule canceroase). Chimioterapia sau radioterapia sunt necesare pentru ca exista un risc destul de ridicat ca unele celule canceroase (de dimensiuni microscopice) sa ramana in organism chiar si dupa o operatie corect executata. Daca operatia nu se poate executa (cancer inoperabil din cauza riscului mare de a leza organe vitale) se opteaza de regula pentru chimioterapie si radioterapie (cu scopul incetinirii progresiei cancerului in organism).

Stadiul IV – metastatic
Stadiul IV descrie un cancer care deja s-a extins la alte organe din corp. In stadiul IV, deja s-au format tumori secundare in ganglionii limfatici si alte organe (la distanta de tumora primara). Aceste tumori secundare reprezinta noi surse de celule canceroase, care continua se se imprastie in restul corpului. Tumorile secundare sau cea primara produc complicatii prin apasarea exercitata asupra organelor vitale, sangerare etc. Tratamentul in stadiul IV este foarte rar curativ, in multe situatii scopul fiind prelungirea duratei vietii. Optiunile terapeutice includ chimioterapia, radioterapia, medicamentele noi (care tintesc anumite slabiciuni ale celulelor canceroase) si tratamentele experimentale (participarea in studii clinice – terapii inca in stadiul de cercetare, unele avand rezultate extrem de promitatoare). Exista de asemenea posibilitatea de a se interveni chirurgical pentru a trata complicatii amenintatoare de viata sau asigurarea confortului (operatii paliative). In stadiul IV se ofera de asemenea sustinere psihologica si tratamentul durerii.

Progresia cancerului urmeaza in ordine stadiile I – II – III – IV in multe situatii. Totusi, progresia spre stadiul IV (metastatic) se poate produce oricand. Din acest motiv, prezentarea la medic in prezenta oricarei suspiciuni de cancer este esentiala pentru a incepe tratamentul cat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *