Ce este cancerul?

În acest articol veți descoperi:

  • ce este cancerul
  • tipuri de cancer
  • cine poate face cancer
  • 7 semne de cancer
  • stadiile cancerului

Depistat rapid, cancerul este una dintre puținele boli din medicină complet vindecabile. Pe de altă parte, amânarea diagnosticului și tratamentului poate duce la deces. Înțelegerea afecțiunii este primul pas spre alegerea opțiunilor terapeutice potrivite.

Ce este cancerul?

Organismul este format din diferite tipuri de celule. Fiecare celulă din corp are un ciclu de viață foarte bine controlat: se naște, își îndeplinește rolul în organism și apoi se autodistruge. Acest proces este normal și asigură repararea progresivă a țesuturilor. Cancerul apare în momentul în care una sau mai multe celule nu mai respectă ciclul de viață normal.

Celulele canceroase capătă noi trăsături care le deosebesc de celulele normale: se înmulțesc mult mai rapid, nu sunt autodistruse și pot să se desprindă din tumora inițială (primară) și să ajungă în alte organe din corp (unde vor continua să se înmulțească și să producă noi tumori secundare – metastaze).

Având în vedere caracterul progresiv al bolii, diagnosticarea rapidă poate conduce la vindecarea completă, în situația în care pot fi eliminate din organism toate celulele anormale (canceroase). Pe de altă parte, dacă tratamentul este amânat prea mult timp, celulele anormale pot să migreze spre alte organe, unde vor deveni sursă pentru noi tumori. În acest stadiu, eliminarea tumorii primare (de origine) nu mai poate vindeca boală și se mizează pe alte tratamente care urmăresc să încetinească evoluția cancerului și să prelungească viața.

Câte feluri de cancere sunt?

Teoretic, cancerul poate apărea în orice țesut al organismului prin transformarea unor celule normale în celule canceroase. Totuși, această transformare (malignă) apare mai des la nivelul organelor expuse unor factori externi:

  • tub digestiv (expus la potențiale toxine din alimente) – cancerul de esofag, stomac, colon
  • bronșii (prin contactul cu substanțele din aerul respirat) – cancerul bronhopulmonar
  • piele (expunere la diferite tipuri de radiații – ex. ultraviolete) – melanomul malign și alte cancere ale pielii.

De asemenea, cancerele apar frecvent și în organele care depind de activitatea anumitor hormoni din corp: prostată, sân.

Clasificarea cancerelor în funcție de organul afectat oferă doar o imagine de ansamblu asupra bolii. Trebuie luate în considerare și anumite trăsături ale celulelor canceroase. De exemplu, există mai multe tipuri de cancer de sân, cu celule tumorale diferite. Diferențele între celule se determină prin analize speciale de laborator, care arată prezența sau absența anumitor substanțe. Clasificarea cât mai precisă a unui cancer poate părea complicată și fără o valoare directă (“cancerul e cancer”), însă ajută la alegerea unui tratament cât mai bun.

Cine poate face cancer?

Orice persoană poate face cancer, însă riscul este mai mare la anumite persoane. Cancerul apare de regulă când există o predispoziție genetică (moștenire genetică) și expunerea repetată la anumiți factori din mediul înconjurător. Practic, trebuie o combinație precisă între factorii de risc, moștenirea genetică și deficiențe ale apărării organismului pentru a face cancer.

Există numeroși factori din mediul înconjurător care s-au dovedit a fi cancerigeni. Dintre toți, expunerea la fumul de țigară (inclusiv la fumătorii pasivi – care inhalează fumul altora fără a fuma ei înșiși) este în mod incontestabil asociată unui risc mult mai mare de dezvoltare a unor tipuri de cancer, în special bronhopulmonar.

Noi, medicii, insistăm atât de mult asupra renunțării la fumat deoarece este un fenomen social la care suntem cu toții expuși. În România, în 2011, fumătorii activi reprezentau 22% din populație. Ceilalți factori cancerigeni afectează un număr limitat de persoane comparativ cu fumatul.

De asemenea, anumite infecții sunt responsabile pentru dezvoltarea cancerului. Cel mai cunoscut exemplu este infecția persistentă cu anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV – human papilloma virus) care poate determina cancer de col uterin. De asemenea, virusurile hepatitice B și C sunt asociate cancerului de ficat. Multe alte virusuri sunt în prezent considerate a avea un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer (oncovirusuri).

Moștenirea genetică are un rol fundamental. Apariția cancerului se bazează pe echilibrul dintre producția de celule anormale (apariția de celule canceroase) și răspunsul organismului la prezența acestor celule (mecanismele de apărare împotriva cancerului). Genetica poate influența ambele componente, rezultând o predispoziție diferită pentru fiecare persoană.

Există opțiunea testării genetice pentru anumite mutații frecvent asociate cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. Detectarea unui risc ridicat de cancer poate conduce la aplicarea unor măsuri de prevenție înainte de instalarea bolii. Un exemplu foarte mediatizat în acest sens este Angelina Jolie, care a descoperit că avea o mutație (a genei numită BRCA) care o predispunea la dezvoltarea cancerului de sân. În aceste condiții ea a optat pentru o mastectomie bilaterală (îndepărtarea chirurgicală a ambelor glande mamare de la nivelul sânilor) pentru a preveni apariția cancerului.

Pe măsura avansării cercetărilor în domeniu, se va putea determina mai precis cine are într-adevăr cele mai mari riscuri de cancer.

Cum aflu dacă am cancer?

Cancerul este una dintre afecțiunile care trebuie căutate activ deoarece nu există de regulă simptome specifice.

7 semne care pot sugera cancerul conform American Cancer Society:

  1. Secreții sau sângerări anormale – sânge în urină sau scaun, scurgeri anormale din mamelon, penis
  2. O rana care nu se vindecă – leziuni care nu par să se vindece cu timpul, cresc în dimensiuni sau sângerează spontan
  3. Modificări de tranzit intestinal sau urină – constipație persistentă, modificări de culoare, consistență, prezența de sânge în scaun sau urină
  4. Noduli – formațiuni dure descoperite la nivelul sânilor, testiculelor sau în alte părți ale corpului
  5. Tuse anormală – tuse care nu trece, tuse cu fire de sânge, schimbarea tonalității vocii
  6. Schimbarea alunițelor – o parte a aluniței nu seamănă cu celalată (asimetrică), culori diferite în interiorul aluniței, margine neregulată, mărime mai mare decât grosimea unui creion (6mm)
  7. Dificultăți la înghițire – mâncarea/lichidele sunt înghițite cu dificultate, senzație că ne săturăm după doar câteva înghițituri de mâncare

Aceste 7 semne acoperă cele mai frecvente simptome asociate cu dezvoltarea cancerului în diferite organe ale corpului. Bineînțeles, oricând aveți suspiciunea că ceva nu este în regulă cu starea dumneavoastră de sănătate, nu ezitați să apelați la ajutorul unui medic pentru a descoperi cauza.

Cum se extinde cancerul în corp? Stadiile cancerului

Cancerul începe de regulă de la una sau câteva celule anormale. Evoluția bolii urmează apoi etape succesive de extindere locală și la distanță în organism. Cancerele pot fi extrem de agresive, cu evoluție foarte rapidă către metastazare (extindere în alte organe). Progresia poate fi descrisă folosind așa numitele stadii ale cancerului. Imaginea de mai jos exemplifică progresia tipică a cancerului de sân:

Stadiile cancerului de sân și supraviețuirea medie în funcție de stadiu. Foto adaptată după: Johnston UNC Health care – Breast Cancer Awareness

Stadiul 0
Se referă la cancere care au fost depistate într-un stadiu incipient, când doar o foarte mică parte a organului de origine este afectat (leziune extrem de mică). Din nefericire, multe cancere nu pot fi diagnosticate în acest stadiu deoarece nu au simptome. Tratamentul în stadiul 0 are un prognostic excelent, deoarece de obicei pot fi excizate toate celulele canceroase fără complicații.

Stadiul 1
În majoritatea cazurilor, înainte de extinderea la distanță, are loc invazia organului de origine. Celulele canceroase se multiplică mult mai repede decât cele normale și formează tumora primară – o aglomerare dezorganizată de celule canceroase care își formează propriile vase de sânge pentru a se hrăni. Descoperirea unui cancer în stadiul I înseamnă o șansă maximă de vindecare, deoarece eliminarea corectă a tumorii primare distruge sursa de celule canceroase. De regulă se practică o intervenție chirurgicală sau radioterapie (tratament cu radiații țintite pe zonele cu celule canceroase).

Stadiul 2
În stadiul 2 tumora primară fie este mare, fie a avut loc trecerea unor celule canceroase la câțiva ganglioni limfatici din regiunea organului afectat.

Limfa este un lichid care înconjoară celulele organelor din corp. Acest lichid este reintrodus în circulația sanguină prin intermediul sistemului limfatic, care cuprinde vase limfatice și ganglioni limfatici. Ganglionii sunt un fel de “filtre” așezate în serie pe vasele limfatice, care capturează celulele canceroase înainte de a fi introduse în circulația generală. Multe cancere se extind în organism prin intermediul sistemului limfatic. În cancerele în stadiul 2, cancerul deja a ajuns la câțiva ganglioni, care pot deveni surse secundare de celule canceroase. Tratamentul cancerului devine brusc mai complex, deoarece trebuie eliminate toate sursele potențiale de celule canceroase (excizia tumorii primare plus ganglionii afectați). În unele situații poate fi asociată chimioterapie (medicamente citostatice) sau radioterapie (tratamentul cu radiații țintite pe zonele cu celule canceroase).

Stadiul 3 – avansat
În stadiul III, majoritatea cancerelor sunt considerate a fi avansate. Deși încă nu s-a descoperit cancer în alte organe, există mulți ganglioni limfatici afectați sau tumora primară este foarte mare și greu de tratat. Nu toate cancerele în stadiul III pot fi vindecate. Motivele țin de regulă de raportul risc-beneficiu al tratamentului.

Operațiile în stadiul III sunt foarte complexe și este necesar tratament suplimentar – chimioterapie (citostatice) și uneori radioterapie (terapie cu radiații țintite pe zonele cu celule canceroase). Chimioterapia sau radioterapia sunt necesare pentru că există un risc destul de ridicat ca unele celule canceroase (de dimensiuni microscopice) să rămână în organism chiar și după o operație corect executată. Dacă operația nu se poate executa (cancer inoperabil din cauza riscului mare de a leza organe vitale) se optează de regulă pentru chimioterapie și radioterapie (cu scopul încetinirii progresiei cancerului în organism).

Stadiul IV – metastatic
Stadiul IV descrie un cancer care deja s-a extins la alte organe din corp. În stadiul IV, deja s-au format tumori secundare în ganglionii limfatici și în alte organe. Aceste tumori secundare reprezintă la rândul lor noi surse de celule canceroase, care continuă se se împrăștie în restul corpului. Tumorile secundare sau cea primară produc complicații prin apăsarea asupra organelor vitale, sângerare etc.

În stadiul IV foarte rar se poate obține vindecarea, în multe situații scopul fiind prelungirea duratei vieții. Opțiunile terapeutice includ chimioterapia, radioterapia, medicamentele noi (care țintesc anumite slăbiciuni ale celulelor canceroase) și tratamentele experimentale (participarea în studii clinice – terapii încă în stadiul de cercetare, unele având rezultate extrem de promițătoare). Există de asemenea posibilitatea de a se interveni chirurgical pentru a trata complicații amenințătoare de viață sau asigurarea confortului (operații paliative).

Progresia cancerului urmează în ordine stadiile 1 – 2 – 3 – 4 în multe situații. Totuși, progresia spre stadiul 4 (metastatic) se poate produce oricând. Din acest motiv, prezentarea la medic în prezența oricărei suspiciuni de cancer este esențială pentru a începe tratamentul cât mai repede.

În concluzie

Cancerul este o boală extrem de complexă dar care poate fi înțeleasă. Conștientizarea cu privire la semnele de alarmă care conduc la un diagnostic de cancer este foarte importantă, pentru a nu amâna prezentarea la medic.

Dacă ceva vă îngrijorează în starea dumneavoastră de sănătate, mergeți la medic! Majoritatea bolilor sunt mai ușor de tratat dacă le descoperim devreme.

Lăsați un comentariu și nu uitați să vizitați și canalul de YouTube pentru mai multe informații medicale.

Foto: National Cancer Institute on Unsplash

Articole similare