Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar apare la nivelul plamanilor sau cailor respiratorii din interiorul acestora. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Depistarea rapida, in stadii limitate, inseamna mai multe optiuni de tratament.

Sursa foto: Drugdiscovery.com

Cancerul la plamani apare mult mai frecvent la marii fumatori, datorita expunerii directe la toxinele din fumul de tigara. Simptomele in stadiile initiale de boala sunt foarte discrete, ceea ce intarzie frecvent diagnosticul. Uneori pot sa nu existe simptome, iar boala sa fie descoperita cu ocazia unei radiografii de rutina. Pana la 60% dintre cancerele pulmonare sunt depistate in stadiu avansat sau metastatic (extins la alte organe).

Simptomele de „alarma”, care impun o evaluare medicala includ:

  • o tuse care nu trece (frecvent seaca)
  • tuse cu sange – chiar si mici fire de sange in sputa expectorata
  • scadere in greutate involuntara
  • infectii pulmonare repetate (ex. pneumonii repetate pe aceeasi parte)

In cazul suspiciunii de cancer pulmonar, este necesara o evaluare cat mai amanuntita. Explorarile standard includ:

  • radiografia toracica (de plamani)
  • computer tomograf (sau CT – o explorare imagistica care ofera detalii suplimentare fata de radiografia simpla)
  • bronhoscopie (sau „fibroscopie”) – o metoda de vizualizare a cailor respiratorii cu ajutorul unui tub flexibil de grosimea unui creion si de a recolta probe pentru examenul de laborator.

Toate aceste explorari contribuie la confirmarea diagnosticului si alegerea tratamentului potrivit. Bronhoscopia este o procedura esentiala, care permite determinarea tipului de cancer pulmonar (tipul de celula canceroasa). Medicul poate recomanda si alte explorari in functie de caz.

Tratamentul este mai eficient in stadiile initiale, cand tumora poate fi eliminata prin chirurgie. In stadiile avansate sau cand exista metastaze (extindere la alte organe din corp), chirurgia nu mai este o optiune. In aceste situatii, tratamentul poate include chimioterapie (citostatice) si radioterapie (tratament cu radiatii tintite pe tumora). Cercetarile au avansat foarte mult – in prezent exista medicamente noi care actioneaza diferit fata de citostaticele clasice, cu rezultate mai bune. De asemenea, exista studii clinice (disponibile si in Romania), in care pacientii au sansa de a primi cele mai noi terapii posibile. Preparatele naturiste nu sunt eficiente in tratamentul cancerului pulmonar, acestea putand fi folosite doar in paralel cu tratamentul de baza (si doar cu avizul medicului, pentru a nu produce interactiuni cu celelalte medicamente).

Ce urmeaza?

Recomandarea noastra este ca orice persoana care a fumat mult in cursul vietii sa consulte periodic un medic pneumolog, pentru a putea descoperi repede o eventuala evolutie spre cancer pulmonar. Este foarte important ca in momentul in care exista o suspiciune de cancer, sa parcurgeti etapele de diagnosticare cat mai rapid, pentru a putea incepe tratamentul repede. Orice timp pierdut inseamna o limitare a optiunilor terapeutice. Daca s-a descoperit cancer pulmonar avansat sau cu metastaze, intrebati medicul de posibilitatea de a participa in studii clinice, pentru a beneficia de cele mai noi terapii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *