Despre tuberculoza (TBC) in 500 cuvinte

Tuberculoza (TBC) este o boala infectioasa transmisa pe cale respiratorie. Tuberculoza necesita pentru vindecare un tratament indelungat (minim 6 luni). Poate afecta pe oricine. 

Sursa foto: Zipheal.com

Tuberculoza este provocata de o bacterie: Mycobacterium tuberculosis (sau bacilul Koch – BK). Boala se transmite de regula in spatii inchise, slab aerisite, aglomerate – locuinta, birou.

Desi o mare parte a populatiei considera ca este o afectiune a saraciei, realitatea este ca oricine poate fi afectat. In mod oficial, 1 persoana din 3 a fost infectata la un moment dat in cursul vietii. Doar o mica parte dintre persoanele infectate (acele 1 din 3) fac efectiv tuberculoza activa, in celelalte situatii sistemul imunitar reusind sa tina sub control sau sa elimine infectia. Exista riscul ca boala sa se activeze chiar si dupa ani de zile de la infectia initiala (pana in acel moment persoana fiind fara simptome).

Tuberculoza pulmonara (care afecteaza plamanii) este cea mai frecventa forma, insa orice organ poate fi afectat (tuberculoza osoasa, de rinichi etc.)

Simptomele mai frecvente de boala includ:

  • Tusea productiva (cu expectoratie) care nu trece dupa tratamente de rutina
  • Scadere in greutate
  • Transpiratie abundenta noaptea
  • Oboseala
  • Tuse cu sange (mici striuri de sange in sputa expectorata)

Aceste simptome conduc de regula pacientul la medic, unde diagnosticul se pune in mod obisnuit prin modificarile pe radiografia pulmonara si prezenta bacililor Koch (BK) in sputa. Probele de sputa sunt de asemenea analizate pentru depistarea unei eventuale rezistente la antibiotice. Cresterea in laborator a bacteriei dureaza foarte mult, rezultatul final venind dupa 3 – 4 saptamani.

Tratamentul tuberculozei este dificil, insa marea majoritate a bolnavilor vor fi vindecati complet daca urmeaza tratamentul dupa indicatii. Standard, terapia implica o asociere de 4 antibiotice diferite care sunt incepute in spital (in Romania pacientul cu tuberculoza pulmonara activa trebuie sa stea internat minim 37 zile). Durata tratamentului standard este de 6 luni, primele 2 luni cu 4 antibiotice, urmate de alte 4 luni cu 2 antibiotice. Intreruperea tratamentului inainte de termen conduce frecvent la aparitia rezistentei la antibioticele utilizate. Acestea trebuie inlocuite, iar durata tratamentului se va prelungi. Pacientii pot fi de asemenea infectati de la inceput cu bacterii rezistente (deci vor primi un tratament mai lung).

Persoana aflata sub tratament corect nu poate transmite boala – dupa externarea din spital se poate intoarce la servici (desi exista posibilitatea obtinerii concediului medical pe durata bolii).

Desi greu de tolerat in unele situatii, tratamentul este salvator. Fara tratament, boala poate evolua spre deces sau sechele grave (scaderea functiei plamanilor, afectarea inimii etc.). De asemenea, exista riscul de transmitere a infectiei in familie, prietenilor, colegilor de servici etc.

Ce urmeaza?

Lucrul esential de retinut este ca tuberculoza se vindeca prin tratament corect efectuat. Nu intrerupeti medicamentele fara avizul medicului – risc mare de a dezvolta rezistenta la tratament. Daca cineva din anturajul apropiat sufera de tuberculoza, este recomandabil sa efectuati un bilant minim care include examenul sputei si o radiografie pulmonara. Tratamentul va incepe in spital (37 zile) si va continua la domiciliu. Medicamentele sunt oferite gratuit. Pe tot parcursul tratamentului puteti beneficia de concediu medical (desi exista posibilitatea de a reveni la munca dupa externare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *