Exacerbarea BPOC

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune respiratorie frecventa. Din nefericire, se preconizeaza ca in urmatorii ani va deveni a 3-a cauza de mortalitate, dupa infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral. Simplu spus, BPOC inseamna dificultatea de a scoate aerul din plamani suficient de repede.

Exacerbarea BPOC reprezinta situatia in care simptomele respiratorii (lipsa de aer, oboseala la efort, tusea, expectoratia) se agraveaza. Exista mai multe cauze care pot provoca o exacerbare a BPOC, insa cel mai frecvent este vorba despre o infectie respiratorie. Infectia poate fi provocata de o bacterie sau de un virus.

In functie de cauza si de starea persoanei cu BPOC, exacerbarea poate fi usoara sau severa. Exacerbarile usoare se pot trata si la domiciliu, tinand legatura cu medicul si crescand usor dozele medicamentelor pentru BPOC (medicatia administrata inhalator).

Exacerbarile severe, sau exacerbarile care apar la persoanele cu BPOC avansat, se trateaza de regula si cu antibiotice. In situatiile mai grave este necesara internarea in spital, de regula pentru aproximativ o saptamana, Spitalizarea permite administrarea de medicamente intravenos, oxigen in cantitati mai mari sau sustinerea respiratiei – non-invaziv sau invaziv.

Ce se intampla in spital? Care este parcursul tipic al unei internari pentru exacerbarea BPOC?

Din momentul in care se decide internarea, vor fi efectuate o de regula o serie de analize si explorari:

– ale sangelui – in cautarea semnelor de infectie sau ale tulburarilor altor organe vitale: rinichi, ficat etc.

– ale sputei – de regula se vor recolta mai multe probe de sputa, inainte de a incepe un tratament antibiotic. Se incearca depistarea exacta a bacteriei care a provocat infectia (daca este o infectie bacteriana). Examenul sputei da rezultate concludente doar in aproximativ jumatate din cazuri.  Totusi, daca se izoleaza o bacterie anume, se poate alege mai corect antibioticul necesar (prin efectuarea antibiogramei)

– radiografia toracica („raza la plamani”) – ofera multe informatii utile: daca este vorba despre o pneumonie, daca exista sechele la nivelul plamanului, modificari ale inimii si vaselor mari din piept etc.

– spirometrie („suflat intr-un aparat”) – masoara capacitatea respiratorie a plamanilor, permite compararea cu rezultatele anterioare, ghideaza alegerea tratamentului dupa externare etc.

– electrocardiograma (ECG sau EKG) – ofera o reprezentare grafica a activitatii electrice a inimii. Electrocardiograma poate fi modificata in multiple afectiuni, inclusiv cele pulmonare. ECG permite de asemenea eliminarea suspiciunii unor afectiuni ale inimii (ex. infarctul de miocard)

– gazometria arteriala – daca oxigenarea sangelui nu este buna, sau daca exista o lipsa foarte mare de aer (dispnee importanta), se efectueaza de regula aceasta analiza. Gazometria arteriala inseamna masurarea directa a valorilor oxigenului si dioxidului de carbon in sangele arterial (= sangele care merge de la plamani catre restul organelor din corp). De obicei proba se obtine printr-o mica intepatura la incheietura mainii, in artera numita „radiala”.

In functie de particularitatile fiecarui pacient, se pot face mai multe sau mai putine investigatii. Analizele si explorarile de mai sus reprezinta un bilant oarecum „tipic”.

Tratamentul unei exacerbari a BPOC este teoretic simplu, insa in practica trebuie foarte bine urmarit si adaptat fiecarei persoane. Trebuie avute in vedere toate bolile asociate pentru a alege medicamente care nu agraveaza alte afectiuni.

In situatiile obisnuite, tratamentul implica:

oxigenoterapie = administrarea de oxigen suplimentar, daca oxigenarea sangelui este scazuta. Nu este nevoie mereu de oxigen suplimentar. Medicii si asistentii vor folosi periodic un pulsoximetru de deget pentru a masura oxigenarea sangelui. Oxigenul se administreaza cu prudenta daca nu se stiu valorile dioxidului de carbon din sangele arterial (masurat prin gazometria arteriala). Daca persoana cu BPOC are valori crescute ale dioxidului de carbon, oxigenul in cantitate mare poate duce la instalarea comei. Daca in timpul in care primiti oxigen deveniti somnolent, este bine sa anuntati medicul sau asistentii.

aerosoli = administrarea de medicamente inhalator, prin intermediul unei masti care produce picaturi foarte fine (aerosoli) care se inhaleaza. In aerosoli se pot administra multe tipuri de medicamente, care vor ajunge direct in plaman (unde sunt necesare), cu efecte reduse in restul organismului:

1. bronhodilatatoare = care dilata bronsiolele (caile respiratorii mici din plaman), usurand respiratia – de exemplu salbutamol (Ventolin)

2. corticoizi inhalatori = antiinflamatoare puternice, care reduc iritatia cailor aeriene din plamani – dexametazona, budesonid, flunisolide etc.

3. antibiotice = in anumite situatii (rar) se pot administra antibiotice in aerosoli – ex. Colistin

– corticoizi sistemici = antiinflamatoare puternice („corticoizi”), administrati in circulatia generala a sangelui (adica „sistemici”). Se pot administra fie injectabil, intravenos (Dexametazona, Hemisuccinat de hidrocortizon – HHC) sau pe gura, drept pastile (Prednison).

– antibiotice = nu se dau in toate cazurile. Daca nu exista semne de infectie bacteriana, beneficiul antibioticelor nu este demonstrat. Totusi, antibiotice se dau in multe situatii, in special daca BPOC-ul este avansat, daca dispneea este importanta sau daca sputa este mai „urata”, verde, purulenta decat de obicei. Antibioticele se dau la ore fixe, pe gura sau injectabil intravenos.  Se pot uneori asocia mai multe tipuri de antibiotice.

– tratamentul cronic = tratamentul de fond al persoanei cu BPOC. Daca tratamentul de acasa este corect, va fi de regula urmat in continuare in timpul spitalizarii. Este bine sa veniti la spital cu pastilele si dispozitivele inhalatorii (spray-urile de respirat) pe care le luati zi de zi. Nu omiteti sa spuneti medicului toate tratamentele pe care le luati acasa, chiar daca vi se pare ca nu au legatura cu plamanii (medicamente de inima, de stomac etc.).

Numarul de exacerbari pe care o persoana cu BPOC le va avea este greu de prezis. Prevenirea exacerbarilor se poate realiza in general prin tratamentul adecvat al BPOC-ului. Va recomandam sa respectati indicatiile medicului, sa va administrati tratamentul corect. Tratamentul BPOC-ului in ziua de astazi se face cu medicamente inhalatorii (spray-uri pentru respiratie). Pastilele si injectiile sunt mai putin eficiente si au mai multe efecte secundare. Daca aveti recomandare pentru oxigenoterapie la domiciliu, este important sa folositi aparatul conform indicatiilor medicului (uneori permanent). Oxigenul suplimentar intarzie progresia bolii si aparitia complicatiilor cardiovasculare (bolile de inima).

Este foarte importanta evitarea infectiilor respiratorii. Se recomanda vaccinarea antigripala in fiecare an si vaccinarea antipneumococica. Exista 2 tipuri de vaccin antipneumococic. Un tip de vaccin trebuie repetat o data la fiecare 5 ani, iar celalalt tip se face o singura data in viata. Discutati cu medicul de familie pentru a obtine aceste vaccinari.

Bineinteles, trebuie facute toate eforturile pentru oprirea fumatului. Fumatul agraveaza boala si creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *