O afectiune frecventa, dar rar diagnosticata – sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn este o afectiune respiratorie in care somnul este intrerupt de perioade scurte de oprire a respiratiei. Persoanele care sufera de apnee in somn prezinta oboseala in timpul zilei, cu scaderea capacitatii de concentrare ca urmare a somnului fragmentat, ineficient.

Foto adaptata dupa Wikipedia – Sleep apnea

Doar un mic procent dintre persoanle cu apnee in somn sunt diagnosticate si primesc tratament.

Pentru un somn eficient, odihnitor, este nevoie de somn profund. Pacientii cu sindrom de apnee in somn nu se odihnesc bine deoarece opriri repetate ale respiratiei provoaca multiple treziri, in cazurile grave ajungand la peste 30 pe ora. Majoritatea acestor treziri se produc inconstient.

Riscul de sindrom de apnee in somn este mai mare la persoanele cu obezitate, la barbati si cei care sforaie puternic.

Aceasta afectiune apare prin imposibilitatea de a mentine caile respiratorii deschise in timpul somnului. Cauzele inchiderii cailor respiratorii superioare sunt fie relaxarea exagerata a muschilor gatului in timpul somnului, fie depunerea de grasimi la acest nivel, care suprasolicita acesti muschi. Consecinta este aparitia de episoade repetate de oprire sau scadere a fluxului de aer care ajunge in plamani in timpul somnului. Corpul simte ca nu primeste suficient oxigen, asa ca are loc o trezire scurta (inconstienta) pentru a relua respiratia. Cand aceste episoade se repeta foarte des, somnul devine mult prea fragmentat pentru a fi odihnitor. Pe langa oboseala importanta din timpul zilei, persoanele cu sindrom de apnee in somn au un risc mult mai mare de a face accidente vasculare cerebrale si hipertensiune.

In functie de gradul severitatii bolii, optiunile de tratament includ:

  • masuri de igiena a somnului: evidarea dormitului pe spate cu fata in sus, evitarea sedativelor la culcare (alcool, somnifere – care relaxeaza muschii gatului), evitarea consumului de cafea seara
  • dispozitive de avansare a mandibulei – purtate in gura in timpul somnului, pot mentine caile respiratorii deschise in formele mai usoare ale bolii
  • tratamente chirurgicale – eficiente numai la unii pacienti
  • tratamentul cu aparate de mentinere a presiunii pozitive in caile respiratorii superioare – CPAP (cel mai eficient)

Ce urmeaza?

Daca va simtiti obosit in timpul zilei, sforaiti, partenerul de somn va spune ca vi se opreste respiratia, va recomandam sa va adresati unui medic specializat in medicina somnului (de regula pneumolog). Acesta va efectua un studiu de somn, cu ajutorul unui aparat care masoara fluxul respirator, miscarile respiratorii, oxigenarea sangelui, pulsul si alti parametri in timp ce dormiti. Rezultatul acestei explorari va da gradul de severitate a bolii pentru a putea prescrie tratamentul adecvat.

Citeste si despre terapia CPAP in sindromul de apnee in somn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *