O explicatie (sper) simpla pentru BPOC

BPOC este acronimul de la “bronhopneumopatia obstructiva cronica”. E un nume complex pentru o boala, dar care explica esenta acestei afectiuni. Asa sunt denumirile in medicina – complexe, dar precise.

Bronho – se refera la bronhii sau bronsii, adica la caile aeriene din interiorul plamanului.
Pneumopatie – inseamna literal afectiune pulmonara.
Obstructiva – se refera la un blocaj, o obstructie.
Cronica – adica o boala cu evolutie de lunga durata.

Daca grupam acesti 4 termeni, intelegem ca BPOC este o boala in care apare o obstructie in calea circulatiei aerului la nivelul bronsiilor si plamanilor, care evolueaza pe perioade lungi de timp. BPOC este o afectiune ireversibila. In BPOC nu se poate discuta momentan despre vindecare, ci doar despre tratament pe termen lung, pentru a ameliora simptomele si a stopa agravarea bolii.

In BPOC, aerul nu poate fi inspirat si expirat in mod normal. Obstructia inseamna ca aerul iese greu din plamani, mai greu decat in mod normal. O persoana cu BPOC va avea un expir prelungit; dureaza mult pentru a scoate aerul afara din plamani. Acesta este si motivul pentru care apare simptomul principal al BPOC-ului: lipsa de aer (sau in limbaj medical, dispneea).

Practic, lipsa de aer apare in special la efort, deoarece atunci avem tendinta sa respiram mai repede (avem o frecventa respiratorie mai mare). Daca avem BPOC, nu putem expira tot aerul inainte sa fie nevoie sa tragem din nou aer in piept. Astfel, de la o respiratie la alta, cantitatea de aer care ramane in plamani creste. La un moment dat, ajungem sa avem plamanii atat de umflati cu aer incat nu mai avem loc pentru o noua respiratie. Atunci trebuie sa ne oprim din efort, sa stam linistiti pana reusim sa dam aerul afara.

Va inchipuiti probabil ca aceasta senzatie este extrem de neplacuta. BPOC-ul este o afectiune progresiva, iar aceasta senzatie de lipsa de aer se agraveaza cu timpul.

Din fericire, BPOC poate fi prevenit sau stopat in majoritatea cazurilor. Cum? Este usor de zis, dar greu de aplicat: renuntarea la fumat. In orice stadiu al BPOC-ului, renuntarea la fumat stopeaza boala si amelioreaza simptomele.

Cand e de mers la medic?

Nu amanati o consultatie daca aveti lipsa de aer la efort sau daca nu mai puteti face treaba cum puteati odata. Nu puneti simptomele numai pe seama imbatranirii, este posibil ca aceste simptome sa fie provocate de BPOC sau o alta afectiune. Tratamentul in orice boala este mult mai eficient in stadiile de inceput. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *