Pot primi pacientii cu BPOC beta-blocante dupa un infarct miocardic?

Persoanele care sufera un infarct de miocard primesc de obicei tratament cu medicamente numite beta-blocante. Unii pacientii cu boli pulmonare cronice (precum BPOC) nu primesc aceste medicamente dupa infarct din cauza riscului de a agrava tulburarile respiratorii. Totusi, se pare ca betablocantele au dimpotriva un efect benefic la acesti pacienti.

Beta-blocantele sunt un grup de medicamente cardiologice cu efecte multiple in organism. Dupa un infarct miocardic, beta-blocantele optimizeaza functia inimii si scad riscul de deces. Exemple de beta-blocante: bisoprolol (Concor, Bisotens), carvedilol (Coryol, Gladycor).

BPOC (sau bronhopneumopatia obstructiva cronica) este o boala respiratorie cronica foarte frecventa. Persoanele cu BPOC au dificultati in a respira normal, senzatia de lipsa de aer aparand la eforturi mici sau chiar in repaus. BPOC poate conduce la instalarea insuficientei respiratorii cronice, in momentul in care organismul nu primeste cantitatea necesara de oxigen in cursul respiratiei. Beta-blocantele sunt medicamente contraindicate in mod obisnuit la bolnavii cu BPOC deoarece pot agrava insuficienta respiratorie.

Un studiu publicat in 2013 in British Medical Journal, efectuat pe 1063 de pacienti cu BPOC care au suferit un infarct miocardic, a evaluat efectul prescrierii de betablocante asupra mortalitatii. Rezultatele au aratat ca numai 38,6% dintre pacientii cu BPOC au primit beta-blocante in cursul spitalizarii. Pacientii au fost urmariti in medie timp de 2,9 ani dupa infarct, observandu-se ca cei cu BPOC la care tratamentul cu beta-blocante a fost inceput in spital au avut un risc semnificativ mai redus de deces.

Ce urmeaza?

Desi in mod traditional prescrierea beta-blocantelor la pacientii cu BPOC nu este recomandata, in cazul unui eveniment major precum un infarct de miocard, administrarea acestora pare sa imbunatateasca supravietuirea. Poate fi necesara o modificare a tratamentului bolii respiratorii in contextul administrarii de beta-blocant pentru a reduce riscul de insuficienta respiratorie. Este deci esentiala o colaborare buna cu medicii care trateaza atat infarctul (cardiologi), cat si boala respiratorie (pneumologi) pentru o terapie optima.

Referinte:
Effect of β blockers on mortality after myocardial infarction in adults with COPD: population based cohort study of UK electronic healthcare records BMJ 2013; 347 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.f6650

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *