S-au inmultit cazurile de infectie cu virusul MERS-CoV in tarile din orientul mijlociu

Virusul MERS provoaca afectare respiratorie severa, cu o mortalitate ridicata. Virusul seamana cu cel care a provocat pandemia SARS in 2003, soldata cu aproximativ 774 de decese la nivel mondial. Cazurile MERS s-au inmultit in ultima perioada in tarile din orientul mijlociu, in special Arabia Saudita, cu potential de extindere la nivel global. 

Evolutia numarului de cazuri de infectie cu virusul MERS-CoV. Sursa: [1]

Incepand cu 2012, MERS-CoV (middle east respiratory syndrome – coronavirus) a fost identificat la aproximativ 345 persoane, infectia provocand 107 decese (23 Aprilie 2014). Virusul se pare ca se transmite mai dificil de la o persoana la alta, fiind in special transmis de la camile la om. Totusi, exista riscul de aparitie a unor mutatii care pot schimba aceasta situatie, cu potential de transmitere interumana mai usoara. In prezent nu exista vaccin sau tratament specific. Perioada de incubatie a virusului (timpul scurs intre infectie si aparitia simptomelor) nu este bine determinata, fiind estimata la aproximativ o saptamana. Aceasta perioada este suficienta pentru transmiterea la distanta in practic orice regiune a lumii. MERS este momentan sub control si limitat la orientul mijlociu, doar cazuri izolate fiind identificate in alte tari, fara transmitere ulterioara (la persoane care au calatorit in orientul mijlociu).

Ingrijorarea legata de acest virus provine din faptul ca numarul de infectii a fost mai ridicat in regiunea Jeddah, care reprezinta orasul de acces pentru pelerinii care vin la Mecca si Medina din intreaga lume. De asemenea, virusul are o mortalitate ridicata, de aproximativ 30%.

In cazul SARS, in 2003, pandemia nu a avut o amploare atat de mare precum s-a preconizat initial. Se spera ca si in cazul MERS evolutia sa fie similara. Totusi, caile de transmitere nu sunt inca bine definite pentru a lua masuri adecvate de preventie a imbolnavirii.

Momentan se recomanda masuri obisnuite de protectie impotriva transmiterii afectiunilor respiratorii: masti faciale, folosirea servetelelor (nu a batistelor care se refolosesc), evitarea contactului cu persoanele bolnave, igiena tusei (tusit in servetel, maneca pentru a preveni contaminarea altor persoane). In plus, se recomanda spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului cu animale (in regiunile afectate).
Persoanele cele mai vulnerabile sunt varstnicii, cei care sufera de boli cronice (de inima, rinichi, plamani, diabet etc.), cancere avansate, femeile insarcinate si copiii.

Ce urmeaza?

Pana in prezent nu au fost inregistrate cazuri de MERS in Romania. Transmiterea virusului este dificila de la om la om, insa evolutia bolii este atent urmarita.

Se recomanda aplicarea masurilor obisnuite de protectie impotriva infectiilor respiratorii. Daca planificati sa calatoriti in orientul mijlociu, interesati-va si aplicati recomandarile autoritatilor din regiune.

Mai multe informatii (Engleza):
1. Sprenger M, Coulombier D. Middle East Respiratory Syndrome coronavirus – two years into the epidemic . Euro Surveill. 2014;19(16):pii=20783. Available online: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20783
2. Preventive measures against MERS-CoV for Hajj pilgrims
Philippe Gautret,Samir Benkouiten,Imane Salaheddine,Philippe Parola,Philippe Brouqui The Lancet Infectious Diseases – 1 October 2013 ( Vol. 13, Issue 10, Pages 829-831 ) DOI: 10.1016/S1473-3099(13)70259-7
3. WHO sees ‘slightly more’ MERS spread as 12 new cases cited
4. Saudi Arabia Announces Jump in New Cases of Deadly MERS Virus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *