Bronsita acuta

Multa lume a avut la un moment dat “bronsita”.

Ce este aceasta bronsita?

Cand spunem “bronsita”, spunem de fapt inflamatie a cailor aeriene mari care conduc aerul spre plamani (bronsiile sau bronhiile). “Acuta” se refera la caracterul acestei inflamatii – apare brusc, trece relativ repede (spre deosebire de “cronica” care inseamna ca evolueaza pe perioade lungi de timp).

Bronsita acuta apare frecvent dupa o raceala. Principalul simptom al bronsitei acute este tusea, care de regula este productiva (insotita de eliminarea de sputa). Alte simptome pot include: o senzatie de arsura/durere in piept (in spatele sternului), stare generala alterata (slabiciune, oboseala).

Cea mai frecventa cauza este infectia cu un virus. Exista foarte multe virusuri care provoaca bronsita acuta. Acestea se transmit prin tuse, contact cu secretii infectate (prin maini murdare).

Uneori, cauza poate fi infectia cu o bacterie. Totusi, cauza cea mai frecventa este infectia virala. Alte cauze pentru bronsita acuta pot include inhalarea de substante iritante: fum de tigara, vapori iritanti, pulberi, poluare etc.

O bacterie este diferita de un virus, in sensul in care este un organism celular, care poate fi omorat cu antibiotice. Virusul contine practic doar informatie genetica, nu este un organism in sine si nu poate fi distrus cu antibiotice. Sistemul imunitar al corpului are insa posibilitatea de a distruge un virus.

Bronsita acuta este tratata de regula doar cu tratament simptomatic: consum de lichide, odihna, antiinflamatoare usoare (de tip Paracetamol). Tratamentul cu antibiotice nu este de regula necesar, deoarece cauza cea mai frecventa pentru bronsita este infectia cu un virus. Desi sputa poate avea un aspect foarte urat (verde), acest lucru nu inseamna automat ca este vorba despre o infectie cu o bacterie.

Medicul poate recomanda si alte tratamente daca este necesar, in special daca persoana sufera si de o boala pulmonara cronica (BPOC, Astm etc). Se pot prescrie antibiotice, medicamente care ajuta expectoratia sau antiinflamatoare mai puternice. In cazul bolilor pulmonare cronice este deseori necesara cresterea dozelor medicamentelor inhalatorii. Este recomandat sa nu se ia antibiotice fara recomandarea unui medic. Folosirea incorecta a antibioticelor poate duce la aparitia bacteriilor rezistente.

Orice medicament are si efecte adverse (care pot fi grave). Trebuie luata cantitatea minima de medicamente care amelioreaza simptomele.

Tusea poate sa persiste o perioada lunga de timp (cateva saptamani). Acest lucru este normal in majoritatea cazurilor – caile aeriene sunt iritate, sensibile, in curs de vindecare. Daca tusea persista foarte mult timp, insotita de alte simptome, este bine sa fie ceruta parerea medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *