Cauze frecvente de tuse, fara afectarea plamanilor

Doar o scurta postare, legata de cauze frecvente de tuse care aduc de regula pacientul la pneumolog, fara a fi vorba de o afectiune pulmonara.

Varianta video:

Varianta text:

1. afectiunile rino-sinusale 

Patologiile din sfera ORL sunt frecvent o cauza de tuse care dureaza mult timp. Sinuzita si rinita cronica, senzatia de nas blocat mereu, secretiile abundente din nas provoaca foarte des tuse. Acest lucru se intampla in special in cazul in care secretiile abundente curg direct in gat prin „spatele” nasului (fenomen numit rinoree posterioara), unde provoaca o iritatie care induce tuse.

Pentru tratamentul acestor afectiuni, este cel mai indicat sa va adresati medicului ORL, pentru a gestiona adecvat problemele rino-sinusale.

2. refluxul gastro-esofagian

Refluxul din stomac in esofag este o alta cauza foarte frecventa de tuse. Atat refluxul acid cat si non-acid pot provoca tuse. Nu este de regula vorba despre lichid din stomac care este aspirat in plamani, ci mai degraba de”vapori” iritanti, inhalati in momentul in care se produce refluxul.

Simptomele de reflux includ senzatia de arsura in spatele sternului, sau gustul acru sau amar in gura.

Refluxul poate fi redus si prin masuri de schimbare a modului de viata, mese mai reduse cantitativ, evitarea meselor bogate inainte de culcare, dormitul cu partea superioara a corpului mai sus (cu mai multe perne). Exista si tratamente antiacide foarte eficiente (de tip omeprazol, lansoprazol etc). A se evita administrarea de bicarbonat de sodiu pentru combaterea aciditatii, deoarece acesta doar neutralizeaza temporar acidul, stomacul secretand si mai mult acid in incercarea de a combate bicarbonatul.

Este bine sa consultati un gastroenterolog daca aveti simptome de reflux, deoarece nu toate formele de reflux sunt cu acid (si astfel nu pot fi tratate cu pastile antiacide).

3. tratamentul cu medicamente pentru tensiune din clasa inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Putem recunoaste acest tip de medicamente daca ne uitam la denumirea farmaceutica si vedem ca se termina cu -pril (ex. perindopril, enalapril etc.). Aceste medicamente sunt prescrise frecvent pentru controlul tensiunii arteriale. Sunt medicamente foarte bune, insa la ~ 10% dintre persoane provoaca o tuse cu evolutie indelungata. Tusea cedeaza daca se inlocuieste medicamentul cu altul, din alta clasa terapeutica.

Nu opriti tratamentul pentru tensiune fara a va consulta cu medicul care vi l-a prescris.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *