Ce ne spune spirometria?

Spirometria este o metoda de explorare a functiei plamanilor, folosita foarte frecvent pentru evaluarea starii de sanatate sau a capacitatii de munca.

Spirometria masoara cat de bine putem sa inspiram si sa expiram aerul din plamani. Interpretata de un medic bine pregatit, in contextul particular fiecarui pacient, poate oferi extrem de multe informatii:

  • daca exista ceea ce numim sindrom obstructiv la nivelul cailor respiratorii, intalnit in bolile pulmonare obstructive (de exemplu in BPOC)
  • daca aceasta obstructie poate disparea complet cu tratamentul inhalator (de exemplu in astmul bronsic)
  • obtructii de alta cauza, la nivelul traheei (tumori, disfunctii ale corzilor vocale etc.)
  • depistarea precoce a unei boli pulmonare in evolutie
  • daca plamanii au o elasticitate anormala (de ex. in fibroze pulmonare)
  • semne de insuficienta cardiaca (care poate explica senzatia de lipsa de aer in conditiile unei functii pulmonare normale)

Rezultatul unei spirometrii cu valori in limite normale. Graficul din stanga poarta numele de curba flux-volum si poate avea diferite forme, in diferite afectiuni pulmonare. Cifrele din dreapta sunt valorile masurate raportate la valorile teoretice calculate pentru fiecare pacient in parte.

Pentru a putea fi utila, spirometria trebuie neaparat efectuata corect! Exista mai multe surse de erori, care trebuie reduse la minim. Sunt foarte frecvente situatiile in care pornind de la o spirometrie efectuata gresit se prescriu tratamente inhalatorii scumpe, fara a fi necesare.

Surse de erori:

  • manevra incorect efectuata, fara a urmari indicatiile tehnicianului care efectueaza explorarea
  • formarea insuficienta a tehnicianului, care nu ofera indicatii corecte
  • aparatura prost calibrata cu setari incorecte
  • efectuarea spirometriei intr-un moment cand este practic imposibil sa obtinem valori corecte (de exemplu infectie respiratorie, dupa efort intens etc.)

Spirometria este la prima vedere o manevra simpla. Se prinde etans cu gura un tub, iar la indicatiile tehnicianului respiram initial normal, apoi tragem mult aer in piept si suflam brusc si lung pana golim plamanii de aer. Este insa extrem de important sa urmarim indicatiile oferite, altfel valorile obtinute vor fi gresite. In functie de aceste valori, se decide daca aveti sau nu nevoie de un tratament pentru respiratie, deci este extrem de important sa faceti spirometria corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *