1. START – Aproape tot ce se știe despre coronavirus și COVID-19 (update 27 martie 2020)

M-am gandit ca ar fi util sa fac o sinteza a informatiilor stiintifice (din surse serioase si responsabile) care exista pana in prezent legate de coronavirus si COVID-19. Aceste informatii se bazeaza pe informatiile de pe UpToDate, ultima actualizare pe 27 martie 2020. UpToDate este o publicatie adresata in principal medicilor, cu informatii sintetizate si foarte serioase (nu zvonuri). Ca idee, articolul de pe UpToDate despre coronavirus are 151 surse bibliografice. Multe informatii din presa sau pe retele de socializare se refera poate la 1-2 articole publicate.

Atentie! Evitati pe cat posibil sa va informati in aceasta perioada din surse nesigure – nu putem risca intr-o epidemie sa aplicam masuri eronate, bazate pe opinia personala a unuia sau altuia (fara rigurozitate stiintifica). Atentie la fake news (stiri false). Fiti sceptici.

Sursa unor informatii din urmatoarele pagini o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

In paginile de pe Medstory.ro veti gasi ideile esentiale din acest material de pe UpToDate plus experienta mea clinica, pe intelesul tuturor, in limba romana.

Sunt foarte multe informatii pentru ca este un subiect complex. L-am impartit in mai multe pagini ca sa fie usor de citit si sa fie o mica referinta pentru dumneavoastra. Pentru a naviga la diverse parti dati click pe linkurile din cuprins.

Cuprinsul seriei:

 1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
 2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
 3. Despre virus, origine si mod de transmitere
 4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
 5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
 6. Cum se testeaza?
 7. Ne putem trata acasa?
 8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
 9. De care complicatii ne temem?
 10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
 11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
 12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
 13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
 14. Cum prevenim infectia coronavirus?

 

Articole similare