10. COVID-19 la femeile însărcinate sau care alăptează (din seria aproape tot despre COVID-19)

 

Cuprinsul seriei:

 1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
 2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
 3. Despre virus, origine si mod de transmitere
 4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
 5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
 6. Cum se testeaza?
 7. Ne putem trata acasa?
 8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
 9. De care complicatii ne temem?
 10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
 11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
 12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
 13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
 14. Cum prevenim infectia coronavirus?

Datele de la 38 de femei insarcinate diagnosticate cu COVID-19 sugereaza ca nu a fost identificata transmiterea la copil in cursul sarcinii. Totusi, boala poate afecta sever mama, ceea ce poate duce la nastere prematura sau nastere prin cezariana. Unele mame s-au vindecat fara sa fie nevoite sa nasca prematur. Au existat cazuri de transmitere la noul nascut, insa probabil prin contactul foarte apropiat al copilului cu mama bolnava (transmiterea respiratorie a virusului)

Nu se stie daca virusul poate fi transmis prin laptele matern. Testarea laptelui a fost facuta intr-un mic studiu la 6 paciente care alaptau si sufereau de COVID-19. Virusul nu a fost detectat in lapte, insa trebuie mai multe date pentru a confirma aceasta concluzie.

Transmiterea respiratorie se poate face in cursul alaptarii din cauza contactului foarte apropiat dintre mama si copil. In cazul mamelor care sufera de COVID-19, se recomanda folosirea unei igiene cat mai bune – purtarea unei masti, spalatul foarte des pe maini. Alternativ, laptele poate fi obtinut cu o pompa de san si sa cerem ajutorul altei persoane pentru hranirea copilului pana mama se vindeca de COVID-19. Si aici trebuie aceleasi masuri de igiena (masca si spalat pe maini cand manevram pompa si sticla cu lapte matern).

Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

Articole similare