12. Ce medicamente sunt cercetate în prezent? (din seria aproape tot despre COVID-19)

 

Cuprinsul seriei:

  1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
  2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
  3. Despre virus, origine si mod de transmitere
  4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
  5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
  6. Cum se testeaza?
  7. Ne putem trata acasa?
  8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
  9. De care complicatii ne temem?
  10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
  11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
  12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
  13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
  14. Cum prevenim infectia coronavirus?

Medicamente in curs de cercetare in prezent:

Clorochina/hidroxiclorochina

La nivel de laborator (experimental, nu pe oameni) aceste substante ar inhiba virusul SARS-CoV-2. Hidroxiclorochina are de asemenea un efect antiinflamator in plamani.

Exista putine date clinice momentan care sa confirme daca clorochina ajuta intr-adevar in tratamentul COVID-19. Un mic studiu (36 pacienti) publicat recent ar sugera un grad de eficacitate, insa este posibil ca rezultatele observate sa fi fost o coincidenta din cauza metodologiei studiului. Sunt necesare studii mai mari si bine organizate pentru a confirma aceste date.

In China se foloseste in prezent clorochina (frumoasa rima…) dar datele care sustin aceasta recomandare nu au fost publicate. Din nou, nu este clar ca functioneaza intr-adevar. Daca este sa luam clorochina, aceasta trebuie prescrisa de un medic, in spital, sub observatie, in cazuri grave. Cazurile usoare de boala de regula se vindeca singure. Adaugarea de alte tratamente adauga uneori un risc in plus, nejustificat.

Atentie! Lumea deja s-a apucat sa ia clorochina pe apucate, mai ales dupa declaratiile oarecum pripite ale presedintelui american Donald Trump. Aceste pastile nu sunt bomboane! Au posibile riscuri de tulburari de ritm cardiac, toxicitate la nivelul ochilor etc. Atentie mare la zvonuri si panica sa nu facem decizii pripite si periculoase pentru sanatatea noastra. Mereu discutati cu medicul inainte sa incepeti un tratament.

Remdesivir

Acest medicament antiviral se afla in prezent in mai multe studii clinice pentru COVID-19. Daca se dovedeste a fi eficace, ar putea avea efect asupra mai multor coronavirusuri, precum si cele care provoaca SARS si MERS. Datele nu sunt inca disponibile.

Tocilizumab

Acest medicament blocheaza o anumita substanta din sange numita IL-6. IL-6 provoaca inflamatie puternica in organism. Pacientii care sufera de forme grave de COVID-19 si care au niveluri crescute de IL-6 in sange ar putea teoretic sa aiba un beneficiu cu acest tratament. Un studiu clinic este in desfasurare.

Lopinavir-ritonavir

Aceasta terapie este folosita momentan in tratamentul HIV. Un studiu efectuat pe 199 de pacienti cu forme grave de COVID-19 nu a avut insa rezultate pozitive – nu a existat o diferenta in timpul de insanatosire la pacientii care au primit acest tratament comparativ cu cei care nu l-au primit.

Vaccinuri

Exista mai multe studii in desfasurare pentru a evalua eficacitatea si siguranta unor vaccinuri pentru SARS-CoV-2. Acestea nu vor fi disponibile imediat pentru ca trebuie sa fim siguri ca functioneaza inainte de a fi administrate in masa. Un vaccin reprezinta de regula injectarea unei portiuni inactivate a virusului (care nu poate provoca boala). Acest lucru activeaza sistemul imunitar care ulterior va fi „antrenat” sa recunoasca si sa distruga imediat virusul adevarat fara sa facem boala.

Pentru alte terapii, avem momentan foarte putine date din cercetare si nu se pot trage concluzii daca functioneaza sau nu.

Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

Articole similare