14. Cum prevenim infecția coronavirus? (din seria aproape tot despre COVID-19)

 

Cuprinsul seriei:

  1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
  2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
  3. Despre virus, origine si mod de transmitere
  4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
  5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
  6. Cum se testeaza?
  7. Ne putem trata acasa?
  8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
  9. De care complicatii ne temem?
  10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
  11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
  12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
  13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
  14. Cum prevenim infectia coronavirus?

Masurile recomandate pentru publicul larg pentru a limita epidemia: 

  • Spalarea pe maini frecventa, in special dupa atingerea suprafetelor care ar fi putut fi contaminate (manere de usi, mese, tastaturi de calculator, pixuri, etc)
  • Igiena respiratorie = daca tusim sau stranutam sa acoperim nasul si gura, eventual tusim in maneca, batista ca sa nu eliminam particule mici de secretii respiratorii care ii pot infecta pe cei din jur
  • Evitam sa ne atingem fata (in special ochi, nas, gura)
  • Evitam aglomeratiile, in special in spatii inchise, prost aerisite, unde concentratia de virus in aer poate fi mare
  • Evitam contactul cu oamenii bolnavi (tusesc, stranuta, au lipsa de aer). Daca sunt membrii familiei noastre, evitam contactul prelungit, stam in alta camera, aerisim des etc.
  • Curatam si dezinfectam (alcool, clor) obiectele care sunt frecvent atinse (clante, balustrade, tastaturi de calculator, maner de frigider, mese, robinete, pixuri etc.). Coronavirus poate supravietui destul de mult timp pe obiectele din jurul nostru. Daca o persoana tuseste, pune mana la gura si apoi atinge clanta usii, virusul este transferat acolo si poate sa fie luat pe mana altei persoane. Igiena este importanta si trebuie sa avem grija. Dupa ce atingem obiecte posibil contaminate ne spalam pe maini cu apa si sapun, minim 20 secunde.
  • Mastile chirurgicale se folosesc doar daca noi avem simptome respiratorii (tusim, stranutam etc.). Mastile chirurgicale nu ne protejeaza de inhalarea virusului (vezi video mai jos)
  • Folosim masti medicale cu filtru, perfect etansate pe fata, daca ingrijim o persoana bolnava sau suspecta de COVID-19 in timpul in care ne aflam in aceeasi camera. Nu trebuie sa purtam masca in aer liber, in parc. Mastile cu filtru devin ineficiente dupa scurt timp deci trebuie schimbate. Aveti in vedere ca sunt scumpe – evitati sa irositi material sanitar pretios daca nu aveti indicatie sa il folositi.
  • Multi nu stiu sa foloseasca mastile corect, inclusiv personal medical! Mai bine evitam pe cat posibil contact cu oameni bolnavi.
  • Stam acasa daca avem simptome respiratorii! Facem tot posibilul sa tinem secretiile pentru noi. Ne spalam des pe maini.

Atentie la masurile care ne ofera o „iluzie” a protectiei – de exemplu folosirea incorecta a mastilor:

In general, daca nu faceti parte din personalul medical, singura situatie in care ar trebui sa purtati o masca (chirurgicala) ar fi daca sunteti bolnav, aveti simptome. Scopul este de a-i proteja pe ceilalti. Decat sa folositi incorect o masca mai bine stati acasa, departe de oameni bolnavi. Intrand cu o masca nepotrivita in contact cu persoane infectate va expuneti la un risc invizibil, microscopic.

Orice masca folosita se arunca la gunoi. Daca atingeti masca sau fata cu mana, spalati-va pe maini cat mai repede cu apa si sapun. Secretiile respiratorii microscopice transmit virusul.

Este crunt sa vad atat de multe poze pe internet cu medici care sunt la spital cu o masca chirurgicala pe fata – oameni buni, masca aia nu va protejeaza cu nimic, sunteti expusi la fel ca si cum nu ati avea nimic pe fata! Este doar un confort psihologic, dar nu ajuta in epidemie. Daca va infectati veti transmite apoi virusul mai departe si nu putem sa intrerupem lantul de transmitere.

Protectia adecvata pentru personalul medical in epidemii de virusuri respiratorii o prezint mai jos. Astfel de echipament de protectie trebuie sa cerem conducerii spitalului. Pentru toti romanii – asta trebuie sa cerem guvernului pentru medicii si asistentele din prima linie:

  • masca cu filtru perfect etansa pe fata
  • ochelari de protectie
  • halat de unica folosinta
  • boneta de unica folosinta
  • manusi
  • toate schimbate frecvent
  • nu mergem de la un pacient la altul cu acelasi echipament de protectie
  • acest echipament trebuie imbracat si apoi scos cu grija maxima

Daca atingem exteriorul mastii, halatului, manusilor – sunt suprafete contaminate. Trebuie sa ne spalam urgent pe maini. Nu punem mana la nas, ne frecam la ochi etc. E greu sa purtam corect echipamentul adecvat de protectie! Se poarta pe perioade scurte si vizitam pacientii cu COVID-19 timpul minim necesar, in camere bine aerisite. Rugam un coleg sa ne observe cand scoatem echipamentul de protectie sa ne spuna daca atingem vreo suprafata contaminata. Spalat pe maini foarte des.

Atentie mare la procedurile care produc aerosoli de secretii respiratorii sau care induc tuse.

In contextul epidemiei nu exista destule echipamente de protectie. De asta trebuie ca doar personalul desemnat sa lucreze cu aceste cazuri trebuie sa fie acolo. Trebuie sa avem in vedere ca echipamentul se poate termina, il folosim judicios. Oamenii care nu au treaba in sectia de COVID-19 nu au ce cauta acolo. Personalul trebuie sa fie pregatit, sa stie cum sa se protejeze. Procedurile din spital care nu sunt urgente trebuie amanate pentru a economisi materialul sanitar atat de pretios in aceasta perioada.

Exista niste studii in desfasurare legate de decontaminarea mastilor cu filtru folosind radiatii UV pentru a le refolosi – se pare ca aceste protocoale au functionat in contextul pandemiei cu gripa H1N1, dar doar in cadru experimental. Posibil sa reintroducem asa ceva pe masura ce ramanem fara masti (vezi Nebraska process)

Cand oprim masurile de izolare la persoanele spitalizate?

Nu se stie inca exact cat timp eliminam virus dupa infectia cu SARS-CoV-2. Recomandarile sugereaza vindecarea la disparitia semnelor clinice de boala si a simptomelor plus doua teste consecutive negative (la 24 ore distanta unul de altul). Inca avem nevoie de mai multe date stiintifice cu privire la comportamentul virusului.

Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

Articole similare