3. Despre virus, origine și mod de transmitere (din seria aproape tot despre COVID-19)

 

Cuprinsul seriei:

 1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
 2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
 3. Despre virus, origine si mod de transmitere
 4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
 5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
 6. Cum se testeaza?
 7. Ne putem trata acasa?
 8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
 9. De care complicatii ne temem?
 10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
 11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
 12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
 13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
 14. Cum prevenim infectia coronavirus?

Acest video este in completarea textului de mai jos:

Virusul care provoaca aceasta pandemie este numit severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Coronavirus se refera la o specie de virusuri, dintre care SARS-CoV-2 este un subtip. Se pare ca exista doua tulpini de SARS-CoV-2, tip L si tip S. Nu se stie sigur in prezent daca aceste doua tulpini provoaca simptome si forme diferite de boala. Virusul este inrudit cu alte doua coronavirusuri care au provocat in trecut epidemiile de SARS (din 2002-2003) si MERS (care a debutat in 2012).

Boala pe care acest virus o provoaca se numeste coronavirus disease 2019 (pe scurt, COVID-19).

Virusul a fost identificat la sfarsitul lui 2019 la un numar de pacienti cu pneumonie din orasul Wuhan, din provincia Hubei din China. Wuhan este al noualea oras ca marime din China, cu o populatie de ~ 11 milioane de locuitori. Este considerat un fel de Chicago al Chinei deoarece are un rol central in sistemul national de transport. Cititi mai multe informatii interesante despre Wuhan pe wikipedia

sursa foto: Wikipedia

Numarul de cazuri confirmate in lume de COVID-19 la momentul publicarii acestui articol pe care il cititi este > 700 000. Atentie! Acest numar este doar orientativ, pentru ca exista foarte multe persoane care au facut infectii respiratorii si nu au fost testate. Numarul real este probabil mai mare.

Majoritatea cazurilor din China au fost inregistrate in zona provinciei Hubei ~ 80 000 cazuri. Varful epidemiei din China a fost la sfarsit de ianuarie – inceput februarie 2020. Numarul de cazuri noi diagnosticate (= incidenta) a scazut semnificativ in China in martie 2020 ca urmare a masurilor dure de izolare impuse. Varful epidemiei este in prezent in Europa si incet se muta in Statele Unite.

Originea virusului nu este complet inteleasa in prezent. Se pare ca inceputul epidemiei a fost intr-o piata de peste si animale vii din Wuhan, vizitata de majoritatea pacientilor diagnosticati la inceput. Transmiterea de la om la om este acum calea principala de transmitere. Totusi nimeni nu stie precis unde in lume au fost inregistrate primele cazuri – posibil sa nu stim niciodata.

Se pare ca SARS-CoV-2 se transmite asemanator altor virusuri respiratorii, precum gripa. Adica prin mici picaturi de secretii respiratorii eliminate de persoana bolnava cand tuseste, stranuta, vorbeste. Aceste picaturi se depun pe maini, fata, obiecte si se pot transfera altei persoane. De asta se recomanda spalatul des si corect al mainilor si igiena personala.

Cum ne spalam pe maini? In video de mai jos am pus varianta unui spalat pe maini intens, medical. Dar tineti minte:

 • minim 20 secunde
 • apa si sapun
 • sapunim toate partile mainii si degetelor
 • clatim si uscam bine mainile
 • apoi nu mai atingem alte suprafete contaminate

Picaturile de secretii respiratorii nu ajung de regula mai departe de 2 metri de persoana infectata. Din acest motiv se recomanda in prezent distantarea sociala – sa nu stam in grupuri mari de persoane la distanta mica unul de celalalt, adunari in spatii inchise, mers la restaurante, cafenele etc.

Cat de contagioasa este boala COVID-19?

Din datele de pana acum, se pare ca 1-5% dintre persoanele care au intrat in contact cu un caz activ de COVID-19 au facut la randul lor boala. Deci daca am intrat in contact cu cineva care are boala, nu inseamna automat ca ne vom imbolnavi! Trebuie doar sa fim responsabili si sa ne autoizolam 2 saptamani. Asta ca sa intrerupem transmiterea virusului („stam acasa” = „rupem lantul de transmitere”).

Inca nu se stie cat de contagiosi sunt cei care nu au simptome dar sunt infectati (au test SARS-CoV-2 pozitiv).

Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

Articole similare