#4 Oameni care s-au lăsat de fumat. Vapat și țigara electronică. Când NU e de la plâmani?

Episodul #4 – Marturii de la persoane care s-au lasat de fumat sau incearca, despre un fenomen nou inregistrat in SUA legat de vapat si tigara electronica, cand trebuie sa ne gandim ca unele simptome respiratorii nu sunt de la plamani

Partea 1

La inceputul episodului vreau sa multumesc persoanelor care au lasat cate un comentariu la episodul #3 de saptamana trecuta (Cum sa te lasi de fumat? De ce nu reusesc? De ce STOP fumat?). Sunt mesaje primite de la oameni care s-au lasat de fumat sau care inca incearca.

Partea 2

Articolul din New England Journal of Medicine

ATENTIE! Toate video-urile romanesti despre vapat de pe YouTube sunt pline de linkuri de afiliere – adica cei care fac video-urile alea primesc bani ca sa promoveze produse pentru vapat. Crezi ca interesul lor este sa te tina sanatos? Sau sa faca bani vanzand vape? Video-urile despre beneficiile vapatului, cum te poate ajuta sa scapi de fumat, cele mai bune tigari electronice, cum sa faci lichid pentru tigara electronica – toate sunt facute ca sa vanda, nu ca sa promoveze sanatatea. Atentie ce alegeri faceti.
Exista chiar videoclipuri care se cheama minciuni despre vapat, oameni care pretind ca ei stiu ceva mai mult decat oamenii de stiinta. Se vorbeste despre buhaiala, despre scos cat mai mult fum (sau abur). Mesajul acestor videoclipuri este comercial – uitati-va la descrieri – sunt pline de linkuri catre magazine online de unde se pot cumpara tigari electronice, moduri, kituri, atomizoare, baterii, lichide, arome. Autorii acelor videoclipuri fac bani cand cineva cumpara ceva prin linkurile alea. Cand vi se ofera un cod de reducere – autorul care face clipul primeste bani.
Momentan este din pacate perfect legal sa incurajezi oamenii sa vapeze. Spor la vapat spun unii – inca nu se stiu foarte clar pericolele la care ne expunem. Aceste produse au explodat pe piata in ultimii 15 ani. Efectele pe termen lung le vom vedea abia mai tarziu. Deja incep sa apara semnale ca exista probleme.

Partea 3

Cand nu este de la plamani – aici atrag atentia ca nu toate simptomele respiratorii se trag de la plamani. Plamanii nu dor, durerea poate fi de la alte organe din piept (inima), de la cutia toracica (coaste, muschi, articulatii, coloana vertebrala) sau de la foitele care inconjoara plamanii (pleura). Tusea poate de multe ori sa fie provocata de alte lucruri, precum refluxul acid gastroesofagian (de la stomac), rinita cronica si secretiile care curg prin spatele nasului (rinoree posterioara) sau anumite medicamente pentru hipertensiune arteriala (cele care se termina in -pril – enalapril, ramipril, perindopril etc.)

Este fff important sa discutati cu medicul dvs cand aveti simptome respiratorii pentru ca ele pot ascunde afectiuni complexe. Simplul sfat pe internet nu ajuta de regula, pentru ca trebuie o consultatie fata in fata, istoric medical, ce medicamente ati mai luat/incercat etc. De asta trebuie sa mergeti la medic – e o consultatie mult mai completa decat orice veti gasi pe internet.

Articole similare