Cuprinsul seriei:
- START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
- Site-uri de informare utile, informatii responsabile
- Despre virus, origine si mod de transmitere
- Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
- Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
- Cum se testeaza?
- Ne putem trata acasa?
- Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
- De care complicatii ne temem?
- COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
- Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
- Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
- Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
- Cum prevenim infectia coronavirus?
Ne gandim la diagnosticul de COVID-19 la persoanele care au febra si/sau simptome respiratorii (tuse, lipsa de aer) sau care au probleme respiratorii fara o cauza clara. Suspiciunea creste daca persoana a calatorit in ultimele 14 zile intr-o regiune unde exista transmitere de coronavirus in comunitate (anumite tari din lume, focar epidemic din Romania etc.). De asemenea suspectam daca a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau suspect de COVID-19.
Transmiterea in comunitate este o faza avansata a epidemiei in care nu se mai poate identifica persoana de la care am contractat boala pentru ca exista multe persoane infectate in comunitate (fara o legatura clara intre infectii).
Ce inseamna contact apropiat?
Daca am fost pentru o perioada indelungata la mai putin de 2 metri de o persoana infectata sau am avut contact cu secretiile acelei persoane fara sa purtam echipament de protectie.
Transmiterea infectiei se face de regula in familii, la servici, in spitale si clinici. Putin probabil sa luam infectia daca doar trecem 1 minut pe langa cineva infectat.
Atentie! Nimeni nu este vinovat ca se imbolnaveste! Va rog sa nu incepem sa ne invinuim unii pe altii – trebuie sa intelegem ca toti putem sa contractam infectia si sa o dam mai departe la cei dragi. Toti suntem responsabili sa combatem acest virus, nu doar doctori, asistente medicale, infirmiere, DSP etc. Fiecare poate contribui. Trebuie sa urmam recomandarile directiilor de sanatate publica si ministerului sanatatii.
Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.