7. Ne putem trata acasă? (din seria aproape tot despre COVID-19)

 

Cuprinsul seriei:

 1. START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
 2. Site-uri de informare utile, informatii responsabile
 3. Despre virus, origine si mod de transmitere
 4. Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
 5. Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
 6. Cum se testeaza?
 7. Ne putem trata acasa?
 8. Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
 9. De care complicatii ne temem?
 10. COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
 11. Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
 12. Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
 13. Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
 14. Cum prevenim infectia coronavirus?

Majoritatea persoanelor au forme usoare de boala.

Trebuie sa fim responsabili sa nu ocupam un pat de spital daca ne simtim bine, pentru ca alti oameni foarte gravi au nevoie de acel pat.

Daca avem simptome respiratorii este absolut esential sa nu ne vedem cu prieteni, sa iesim afara, sa ne vizitam bunicii etc. De asemenea, nu se recomanda se mergem la urgente sau la medicul de familie ci sa sunam la DSP pentru a fi evaluati telefonic daca exista posibilitatea sa avem coronavirus. Aceste masuri sunt foarte importante ca sa nu ii imbolnavim si pe altii. Daca nu contribuim cu totii virusul castiga.

Daca avem simptome respiratorii usoare putem sta acasa si ne tratam cu simptomatice – eventual paracetamol, repaus, ceaiuri calde – ca la orice raceala. Bineinteles, daca starea se agraveaza si ne simtim foarte rau trebuie sa sunam sa cerem ajutor.

Spitalele in aceasta perioada sunt supra-aglomerate si pline de persoane (pacienti si personal medical) care pot sa fie purtatori de virus. Daca nu ne simtim rau, nu prea avem ce cauta acolo. E foarte important sa intelegem asta.

Cat ne autoizolam daca avem simptome?

Recomandarea centrului de control al bolilor din SUA este de a sta izolati macar 7 zile din momentul in care au aparut primele simptome. De asemenea stam izolati macar 3 zile de la momentul in care simptomele s-au imbunatatit (adica nu mai facem febra chiar daca nu mai luam paracetamol, dar si celelalte simptome s-au imbunatatit).

Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.

Articole similare