Cuprinsul seriei:
- START – Aproape tot ce se stie despre coronavirus si COVID-19 (update 27 martie 2020)
- Site-uri de informare utile, informatii responsabile
- Despre virus, origine si mod de transmitere
- Simptome si forme clinice ale bolii COVID-19
- Cand ne gandim ca ar fi COVID-19?
- Cum se testeaza?
- Ne putem trata acasa?
- Care sunt factorii de risc pentru forme grave de boala?
- De care complicatii ne temem?
- COVID-19 la femeile insarcinate sau care alapteaza
- Ce medicamente sunt eficace pentru COVID-19?
- Ce medicamente sunt cercetate in prezent?
- Sa evitam medicamente precum ibuprofen? Si alte antiinflamatoare nesteroidiene?
- Cum prevenim infectia coronavirus?
Majoritatea celor infectati au forme usoare care trec de la sine sau doar cu tratamente simple, simptomatice (ex. paracetamol)
Unele persoane dezvolta o pneumonie virala – inflamatie la nivelul plamanilor (sistemul imun incearca sa distruga virusul care infecteaza celulele pulmonare). Aceasta este diferita de o pneumonie obisnuita – nu raspunde la tratamente cu antibiotice deoarece este provocata de un virus.
In cazurile mai grave evolutia nu este la fel de brusca precum in gripa, insa nu avem inca date stiintifice foarte exacte. Din datele a 138 de pacienti spitalizati in China – lipsa de aer a aparut dupa ~ 5 zile de la inceputul altor simptome si spitalizarea a fost la ~ 7 zile de la debutul bolii.
Complicatia cea mai de temut a COVID-19 este sindromul de detresa respiratorie acuta (sau in engleza acute respiratory distress syndrome – ARDS). Este o situatie foarte grava in care apare o inflamatie foarte intensa la nivelul plamanilor. Sunt necesare tratamente foarte complicate pentru a mentine oxigenarea adecvata si mortalitatea este foarte mare chiar si cu cele mai bune ingrijiri.
Virusul poate afecta nu numai plamanii ci si alte organe ale corpului, precum inima – pot aparea tulburari ale ritmului cardiac, insuficienta cardiaca. Aceste complicatii sunt mai greu de suportat daca pacientul sufera de boli de inima preexistente.
Sursa multor informatii de pe aceasta pagina o gasiti aici: UpToDate – Coronavirus disease 2019 (COVID-19) – la acest moment este accesibila gratuit, nu stiu daca va ramane mereu.