Angioplastia coronariană cu stent

Procedura de angioplastie coronariană cu stent are rolul de restabili fluxul de sânge printr-o arteră a inimii care a fost îngustată prin depunerea de grăsimi. Angioplastia este o procedura minim invazivă – se realizează fără operație deschisă pe inimă. Montarea stentului (un tub care menține artera deschisă) se face cu un dispozitiv asemănător unui fir (cateter) care este introdus într-o arteră de la nivelul coapsei sau mâinii și ghidat prin interiorul vaselor de sânge până la inimă.

Procedura de angioplastie cu stent. Foto adaptata dupa: Boston Scientific – Angioplasty and Stent Implantation

Depunerile de grăsimi din pereții arterelor din corp poartă denumirea de plăci de aterom și apar prin procesul de ateroscleroză (depunere de grăsimi, inflamație locală și îngustarea vasului afectat). Ateroscleroza atinge frecvent arterele care hrănesc inima (arterele coronare) unde provoacă boala numită cardiopatie ischemică (ceea ce înseamnă practic afectarea inimii din cauza fluxului de sânge insuficient). De asemenea, în cadrul bolii, o placă de aterom din peretele unei artere coronare se poate rupe, eveniment care poate provoca un infarct de miocard (moarte a unei porțiuni din mușchiul inimii prin lipsă de oxigen).

Angioplastia cu stent pe arterele coronare presupune identificarea locurilor în care arterele inimii sunt îngustate și plasarea stenturilor în regiunile cu cea mai mare îngustare. Procedura durează aproximativ 1 ora și nu necesită anestezie generală. Denumirea medicală a procedurii este de angioplastie coronariană percutanată transluminală cu stent (și se menționează apoi numele arterei pe care s-a plasat stentul).

Există 2 indicații principale pentru angioplastia cu stent:

  1. existența unor îngustări scurte, pe 1-2 artere ale inimii (artere coronare), care produc simptome importante (intoleranță la efort, dureri în piept la eforturi mici)
  2. în urgență, în cazul infarctului de miocard, dacă pacientul se prezintă la spital în timp scurt (maxim câteva ore de la începutul infarctului)

Astfel, intervenția se poate realiza programat sau în urgență în funcție de situație. În cazul urgenței majore reprezentate de infarctul de miocard, blocajul apare de regulă pe o singură arteră coronară – se pretează pentru plasarea rapidă a unui stent, restaurarea circulației și salvarea mușchiului cardiac.

Angioplastia cu stent la pacienții fără afectare gravă a arterelor coronare, fără diabet, are rezultate similare pe termen lung cu operația clasică de by-pass aorto-coronarian – operația deschisă de restaurare a fluxului sanguin către mușchiul inimii.

Procedura este mai puțîn riscantă decât o operație deschisă pe inimă: nu necesită anestezie generală, nu se realizează o operație deschisă, nu trebuie deviat traseul unei alte artere către inimă (precum în operația de by-pass). Totuși, stentul folosit este confecționat din metal și reprezintă un material străin, pe care corpul încearcă să îl izoleze. Astfel, fără un tratament (cu pastile) pe termen lung, artera care conține un stent se poate îngusta rapid, cu revenirea simptomelor și risc de infarct.

Astfel, după plasarea unui stent, pacientul trebuie să ia minim un an de zile 2 medicamente: Clopidogrel (Plavix, Trombex etc.) și Aspirină (Aspenter, Aspirin Cardio etc.). Anumiți cardiologi s-ar putea să folosească alte protocoale de medicație.

Aceste medicamente au rolul de a preveni înfundarea stentului prin formarea unor mici cheaguri la nivelul acestuia. Ambele medicamente irită stomacul, deci se dau cu prudență bolnavilor care suferă de ulcer. Există de asemenea posibilitatea alergiei la unul dintre medicamente. Este necesară o stabilire precisă a riscurilor și beneficiilor pentru fiecare pacient în parte, înainte de a lua decizia efectuării angioplastiei cu stent.

Dacă suferiți un infarct de miocard, este important să ajungeți la un spital unde se poate efectua angioplastie cât mai repede (maxim câteva ore). Dacă procedura se realizează suficient de repede (ideal sub 2 ore) există posibilitatea ca sechelele după infarct să fie minime.

Dacă vi s-a propus angioplastia cu stent drept intervenție programată, este bine să aveți în vedere următoarele lucruri:

  • procedura ameliorează rapid simptomele dar nu vindecă boala de bază (ateroscleroza). Trebuie să luați în continuare tratament pentru a controla boala: tratarea hipertensiunii, reducerea colesterolului etc.
  • este recomandat să luați cele două medicamente menționate anterior (clopidogrel și aspirină) minim 1 an după procedură sau după protocolul medicului cardiolog (pentru a preveni înfundarea stentului).
  • controlul periodic după procedură este foarte important
  • există posibilitatea ca stenturile să se înfunde în ciuda tratamentului corect. Trebuie să anunțați orice reapariție a simptomelor medicului care vă urmărește (dureri în piept la efort, lipsă de aer).

Rugați medicul care va tratează să va explice în mod obiectiv riscurile și beneficiile procedurii și de ce se optează în cazul dumneavoastră pentru angioplastia cu stent (în locul tratamentului obișnuit cu medicamente sau operației de by-pass).

Articole similare