Ce este cancerul pulmonar?

În acest articol veți afla despre simptomele, explorările și tratamentul cancerului la plămâni.

Cancerul pulmonar apare la nivelul plămânilor sau căilor respiratorii din interiorul acestora. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Depistarea rapidă, în stadii limitate, înseamnă mai multe opțiuni de tratament.

Cancerul la plămâni apare mult mai frecvent la marii fumători, datorită expunerii directe la toxinele din fumul de țigară. Simptomele în stadiile inițiale de boală sunt foarte discrete, ceea ce întârzie frecvent diagnosticul. Uneori pot să nu existe simptome, iar boala să fie descoperită cu ocazia unei radiografii de rutină. Până la 60% dintre cancerele pulmonare sunt depistate în stadiu avansat sau metastatic (extins la alte organe).

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Simptomele de „alarmă”, care impun o evaluare medicală rapidă includ:

  • tuse care nu trece (frecvent seacă)
  • tuse cu sânge – chiar și mici fire de sânge în sputa expectorată
  • scădere în greutate involuntară
  • infecții pulmonare repetate (ex. pneumonii repetate pe aceeași parte)

Vedeți acest videoclip despre simptome sugestive pentru cancer pulmonar:

Care sunt explorările necesare pentru diagnosticul complet?

Dacă suspiciunea medicului este de cancer la plămâni, este necesară o evaluare cât mai amănunțită. Nu este suficient doar să spunem că e cancer – trebuie să vedem ce tip este, ce fel de medicamente țintite ar putea să funcționeze cel mai bine și cât de extins este în organism.

Bilanțul de explorări include:

  • radiografia toracică (de plămâni)
  • computer tomograf (sau CT – o explorare imagistică care oferă detalii suplimentare față de radiografia simplă)
  • bronhoscopie (sau „fibroscopie”) – o metodă de vizualizare a cailor respiratorii cu ajutorul unui tub flexibil de grosimea unui creion
  • biopsie – recoltarea de probe pentru examenul de laborator. Biopsia este necesară pentru a stabili tipul exact de cancer și tratamentul cel mai eficient

Medicul poate recomandă și alte explorări în funcție de caz.

Vedeți acest videoclip despre etapele de diagnostic:

Tratamentul cancerului pulmonar

Este mai eficient în stadiile inițiale, când tumora poate fi eliminată prin operație sau radioterapie. În stadiile avansate sau când există metastaze (extindere la alte organe din corp), chirurgia nu mai este o opțiune.

Citiți și Despre stadiile cancerului

În stadiile avansate, tratamentul poate include chimioterapie (citostatice) și radioterapie (tratament cu radiații țintite pe tumoră). Cercetările au avansat foarte mult – în prezent există medicamente noi care acționează diferit față de citostaticele clasice, cu rezultate mai bune. De asemenea, există studii clinice (disponibile și în România), în care pacienții au șansa de a primi cele mai noi terapii posibile.

Preparatele naturiste nu sunt din păcate un tratament eficient în tratamentul cancerului pulmonar, acestea putând fi folosite doar în paralel cu tratamentul consacrat (și doar cu avizul medicului, pentru a nu produce interacțiuni cu celelalte medicamente).

În concluzie

Este foarte important ca în momentul în care există o suspiciune de cancer, să parcurgeți etapele de diagnosticare cât mai rapid, pentru a putea începe tratamentul repede. Orice timp pierdut înseamnă o limitare a opțiunilor terapeutice. Dacă s-a descoperit cancer pulmonar avansat sau cu metastaze, întrebați medicul despre posibilitatea de a participa în studii clinice, pentru a beneficia de cele mai noi terapii.

Unele tratamente disponibile în prezent au rezultate extrem de bune chiar și în cancerul pulmonar avansat.

Articole similare