#2 Religie în timpul pandemiei – Studii randomizate controlate – Tuse cu expectorație dimineața

 

Episoadele Medstory continua – in acest episod – 3 teme importante!

1. Credinta si religia in timpul pandemiei (pentru ca se apropie pastele – catolic weekendul asta si ortodox saptamana viitoare). Cum gasim un echilibru intre a merge la slujba, a urma obiceiurile si a-i proteja pe cei vulnerabili. Datoria noastra nu tine numai de ordonanta militara.

2. De ce toata lumea trebuie sa stie ce este un studiu randomizat controlat – pentru ca este poate cea mai importanta inventie stiintifica. Majoritatea progreselor din ultimii 50 de ani in medicina se datoreaza acestui tip de cercetari.

3. O intebare frecventa – ce inseamna tusea cu expectoratie dimineata. Care ar fi cauzele si cand ar trebui sa mergem la medic.

Aceste episoade urmaresc un format in care prima tema tine de societate / stiri ale momentului, a doua tema este un subiect / articol stiintific si a treia tema este o intrebare frecventa adresata la medic sau o boala importanta.

Abonati-va la canal pentru a prinde urmatoarele video-uri!

Mai multe informatii despre tusea cu expectoratie dimineata (in completarea videoclipului)

Exista mai multe cauze posibile la care trebuie sa ne gandim. Prima intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este de unde vin secretiile? Din caile respiratorii sau din nas?

Unele persoane sufera de sinuzita sau rinita cronica – afectiuni de la nivelul cavitatilor nazale. Acestea pot fi provocate de infectii care nu trec sau pot sa fie alergii. Unele persoane nu au nici infectii, nici alergii dar au o sensibilitate la nivelul cailor nazale la diverse substante din mediu, schimbari de temperatura etc. Aceste secretii pot sa se acumuleze in gat in timpul noptii si dimineata simtim nevoia sa le eliminam. Cauza in aceasta situatie nu are de-a face cu plamanii deloc.

Daca secretiile vin din caile respiratorii (trahee si bronsii) pot fi de asemenea mai multe cauze. Cel mai frecvent este bronsita cronica = inflamatie care persista la nivelul cailor respiratorii mari. De regula daca persista luni de zile, sau se repeta in fiecare an – nu este vorba despre o infectie. Este de regula o iritatie la nivelul cailor respiratorii. Cea mai frecventa cauza este fumatul. Chiar daca nu fumatul este cauza, sigur va agrava orice problema respiratorie. Cand mergem la un gratar si inhalam din greseala niste fum ne simtim bine? Fumatul este doar o doza mai mica de fum, repetata de multe ori pe zi si irita caile respiratorii. Le face si mai predispuse la infectii.

Inflamatia din caile respiratorii poate fi de asemenea si de cauza alergica. Poate fi de asemenea intalnita in reactii anormale ale sistemului imun.

Exista de asemenea bronsiectaziile = dilatatii anormale la nivelul cailor respiratorii. In aceste zone dilatate se acumuleaza secretii care se elimina periodic dar de regula incomplet. Vedeti mai multe informatii despre bronsiectazii in aceste video-uri:

Pot bineinteles exista extrem de multe alte boli respiratorii care dau tuse cu expectoratie dimineata. Din acest motiv va recomand cu caldura sa mergeti la medic! Daca aveti simptome pe care nu le puteti explica – nu cautati numai pe internet, mergeti si vorbiti cu un doctor. Fata in fata – o consultatie este mult mai utila decat sa incercati sa descrieti simptome pe internet sau la telefon sau sa vorbiti cu prietenii.

Articole similare