Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (uneori numit atac cerebral), prescurtat AVC, reprezintă o tulburare bruscă a circulației sanguine a creierului. AVC apare mai frecvent la persoanele cu anumiți factori de risc. AVC poate produce sechele grave (paralizii, tulburări de vorbire, de echilibru, de sensibilitate, de vedere etc.). Este foarte important de știut care sunt semnele unui accident vascular cerebral, pentru a primi tratament în cel mai scurt timp posibil.

Foto adaptată după: WebMD – Ischemic Versus Hemorrhagic Stroke

Există 2 tipuri principale de AVC: ischemic și hemoragic.

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent. Se produce prin blocarea bruscă sau scăderea importantă a fluxului printr-un vas de sânge care alimentează o anumită regiune a creierului. Blocajul apare printr-un cheag de sânge transportat de la distanță (ex. desprins de la nivelul inimii) sau prin ruperea unei plăci de aterom.

Placa de aterom este o acumulare de grăsimi în pereții unei artere (leziune de ateroscleroză). Ruperea plăcii de aterom produce un cheag la nivelul fisurii, care blochează vasul. Uneori există un mecanism mixt: se rupe placă de aterom și se formează un cheag care se desprinde și blochează vasele din aval. Consecințele scăderii fluxului de sânge sunt tulburările neurologice apărute brusc (paralizii, tulburări de vorbire, de mișcare etc.).

AVC ischemic se poate trata în primele ore cu ajutorul medicamentelor care distrug cheagurile de sânge (trombolitice).

Accidentul vascular cerebral hemoragic este mai rar decât cel ischemic. Se produce prin apariția bruscă a unei sângerări la nivelul creierului, prin ruperea unui vas de sânge. Sângerarea (hemoragia) în interiorul craniului apasă pe anumite zone din creier și vasele mici care le alimentează. Dacă presiunea crește suficient de mult apar tulburări neurologice (paralizii, tulburări de vorbire, de mișcare etc.)

AVC hemoragic nu se tratează cu medicamente trombolitice (risc de accentuare a sângerării). Acest tip de AVC necesită uneori o operație în urgență pentru a opri sângerarea și a scădea presiunea din interiorul craniului.

Simptomele unui accident vascular cerebral apar de regulă brusc (secunde, minute). Pot include:

 • amorțirea bruscă a feței, a unui braț, picior (în special dacă apare numai pe o parte a corpului)
 • stare bruscă de confuzie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere
 • tulburări de vedere apărute brusc
 • stare de amețeală, lipsă de echilibru, tulburări de coordonare a mișcărilor
 • durere de cap apărută brusc și foarte puternică (de regulă semn de AVC hemoragic)

Atacul ischemic tranzitor (AIT) este o tulburare care seamănă cu un AVC, singura diferență fiind că simptomele dispar fără nici un tratament în scurt timp și nu rămân sechele. Totuși, un AIT prevestește de obicei apariția unui accident vascular cerebral ischemic. Este foarte importantă realizarea rapidă a unei evaluări medicale complete (neurologică, cardiovasculară) pentru a se stabili cauza.

Există mai mulți factori de risc pentru AVC. Unii factori de risc pot fi controlați prin modificarea stilului de viață și tratament, iar alții sunt legați de moștenirea genetică. Persoanele ai căror părinți au suferit un AVC (în special la vârste tinere, sub ~ 60 ani) au un risc ridicat și trebuie să controleze și mai atent factorii de risc.

Cum se poate reduce riscul:

 • tratarea corectă a hipertensiunii arteriale (trebuie să se mențînă de obicei o tensiune arterială sub 140/90 mmHg – sub “14 cu 9”)
 • tratamentul fibrilației atriale
 • scăderea colesterolului (printr-o dietă echilibrată, fără grăsimi în exces, bogată în legume și fructe plus medicamente la nevoie – statine; valorile țintă ale colesterolului diferă în funcție de riscul individual)
 • controlul corect al diabetului zaharat dacă este prezent
 • renunțarea la fumat
 • mai multă mișcare (activitate fizică moderată măcar 30 minute pe zi – ex. mers pe jos)
 • scăderea în greutate (chiar și mici reduceri ale greutății au beneficii importante pentru sănătate)

Dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome apare brusc, este bine să anunțați salvarea – 112. Tratamentul cât mai rapid poate preveni importante sechele neurologice.

Un stil de viață mai sănătos are efecte spectaculoase asupra stării generale de sănătate și reduce suplimentar riscul de accident vascular cerebral.

Dacă un AVC deja s-a produs, un program de recuperare urmat îndeaproape după externare poate ameliora semnificativ sechelele neurologice.

Foto: Robina Weermeijer și Rad Cyrus on Unsplash

Articole similare