În acest articol veți citi și vedea o ilustrație despre ce anume provoacă astmul bronșic. La sfarșit sunt și o serie de videoclipuri cu informații suplimentare.
Astmul bronșic este o boală care poate afecta până la 10-15% dintre persoane la un moment în viață. Este o afecțiune respiratorie caracterizată prin episoade de lipsa de aer, jenă respiratorie (dispnee) – simptome care apar de regulă brusc. În multe situații există un factor care declanșează criza de astm – expunere la un alergen, efort fizic (în special în aer rece) etc. Criza poate trece spontan sau este necesară administrarea unui medicament inhalator. Unele crize pot fi severe, amenințătoare de viață. Infecțiile virale sezoniere pot crește sensibilitatea bronsiilor la factorii declanșatori, crizele apărând mai ușor.
Totuși ce înseamnă acest „astm bronșic”?
Bronșiile sunt o rețea fascinantă de tuburi care conduc aerul către profunzimea plămânilor. Pornind de la trahee, care este un tub cu un diametru relativ mare, se produc aproximativ 23 bifurcari până la tuburi din ce în ce mai mici, extrem de fine. Tuburile mici, fine, care conduc aerul către profunzimea plămânilor se numesc bronșiole.
Bronșiolele conțîn în peretele lor fibre musculare netede. Musculatura netedă nu este controlată voluntar. În funcție de necesități, sistemul nervos modifică automat calibrul acestor bronșiole.
În astmul bronșic există o inflamație persistentă la nivelul acestor mici tuburi care conduc aerul. Inflamația locală reprezintă o „iritație”, care face ca bronșiolele să reacționeze mult mai ușor la anumiți stimuli (substanțe alergene, aer rece etc.). Acest lucru se cheamă hiperreactivitate bronșică.
Bronșiolele pot în această situație să facă un spasm și să devină brusc îngustate. Atunci apare criza de astm.
Inflamație = un termen care definește o reacție foarte complexă de apărare a organismului uman. Apare împotriva unei substanțe străine, microb sau pentru repararea unui țesut lezat. Inflamația necontrolată, patologică, poate produce foarte multe afecțiuni. În cazul astmului bronșic această inflamație persistentă a bronșiolelor nu este normală.
Inflamația mai produce și îngroșare a peretelui bronșiolelor și o creștere a cantității de secreții mucoase. În aceste condiții, aerul străbate mult mai greu aceste tuburi îngustate, încărcate cu mucus și care ocazional se contractă prin iritarea musculaturii netede din structura lor.
Pentru a controla astmul bronșic, trebuie să controlăm această inflamație persistentă. Controlând inflamația reușim să combatem toate anomaliile descrise mai sus.
Află mai departe cum se tratează inflamația și care sunt principiile de tratament ale astmului bronșic