Chiar și în presă auzim des confuzia între virus și bacterie, care sunt folosite drept sinonime. Sunt însă complet diferite:
O bacterie este o celulă vie. Are metabolismul propriu, absoarbe nutrienți din mediul în care se află, îi transformă în energie, se înmulțește singură (împărțindu-se în două bacterii). Cu alte cuvinte, este vie.
Un virus nu este viu. Este dacă vreți „aproape viu”. Virusul este o structură capabilă să transmită informație genetică. Conține un cod genetic protejat de un înveliș de proteine. Virusul nu poate face nimic singur. El trebuie să pătrundă într-o celulă vie și să o deturneze de la funcția ei normală. Intrând în celulă, el poate să se folosească de ea pentru a se replica (a face copii după sine însuși). Rolul virusului în natură este să creeze cât mai multe copii ale sale. Există virusuri care pot infecta chiar și bacterii, nu doar celule ale organismului.
Pluralul de la virus este virusuri. Viruși se referă la virușii informatici, din calculatoare.
În videoclipul de mai jos vă povestesc despre virusurile respiratorii – de ce nu trebuie să trăim cu frică de ele, ci să le înțelegem!