Cum se pune diagnosticul de fibroză pulmonară idiopatică?

Diagnosticul de fibroză pulmonară idiopatică este uneori dificil de pus. De regulă este nevoie de mai multe consultații și explorări pentru a ajunge la acest diagnostic. La nivel internațional, diagnosticul este acceptat numai în contextul unei discuții multi-disciplinare, într-o echipa care cuprinde medici pneumologi, radiologi, reumatologi, anatomo-patologi etc.

In acest articol veți vedea două părți:

 1. Un videoclip în care discut despre simptome și diagnostic în fibroza pulmonara idiopatică.
 2. Mai jos răspunsuri la întrebari frecvente

Întrebări frecvente:

De ce trebuie o discuție multidisciplinară pentru diagnostic? Nu ar trebui ca medicul să poată pune singur diagnosticul?

Este nevoie de părerea mai multor specialiști pentru că:

 1. Diagnosticul se face adesea pe baza unor informații clinice incomplete
 2. Nu există un test sau explorare care să pună cu certitudine de 100% diagnosticul, deși unele sunt mai utile decât altele
 3. Trebuie evaluate mai multe explorări, istoricul bolii, comportamentul bolii în timp
 4. Anumite explorări precum computerul tomograf de înaltă rezoluție necesită priceperea radiologului. Rezultatele unei biopsii pulmonare sunt interpretate de un anatomo-patolog cu experiență în boli pulmonare interstițiale
 5. Se discută dacă sunt necesare explorari invazive (ex. biopsia pulmonară efectuată de chirurgul toracic)
 6. Alegerea tratamentului se face cel mai bine în cadrul discuției multidisciplinare

De ce trebuie pus diagnosticul cât mai rapid?

Fibroza pulmonară idiopatică poate fi o boală extrem de agresivă, cu un prognostic similar cancerului. Este de asemenea o boală foarte invalidantă, în stadiile terminale pacienții se chinuie cu fiecare respirație, au nevoie de oxigen, nu se pot deplasa – cel mai mic efort duce la epuizare.

Tratamentul început la timp poate încetini boala.

De ce este greu de pus diagnosticul?

Nu există o anume explorare care pune diagnosticul cu certitudine 100%. Este un diagnostic la care se ajunge prin excludere. Cuvântul “idiopatică” înseamnă fără o cauză determinată. Deci “fibroză pulmonară idiopatică” înseamnă cicatrizarea plămânului fără o cauză determinată. Practic se exclud cauzele cunoscute, se observă comportamentul bolii și se caută argumente în favoarea acestui diagnostic.

Este foarte important ca acest diagnostic să nu fie pus prea ușor, pentru că implicațiile sunt majore. Este boala cicatrizantă a plămânului cu cel mai rău prognostic.

Dacă se găsește o cauză diagnosticul nu mai este de fibroză pulmonară idiopatică. Trebuie tratată cauza și uneori prognosticul este mai bun.

Ce simptome pot sugera acest diagnostic?

Există două simptome principale: lipsa de aer și tusea.

Lipsa de aer (în limbaj medical, dispneea) – este senzatia că nu avem destul aer. Persoanele care suferă de fibroză pulmonară idiopatică au aceasta lipsă de aer care devine progresiv din ce în ce mai severă. Este o boala progresivă, ireversibilă.

Tusea este de regula seacă, chinuitoare, greu de controlat. Mulți pacienți au această tuse la efort sau uneori și în repaus. Poate apărea în timpul unei conversații, în momente nepotrivite – provoacă foarte multă neliniște bolnavului.

Ce explorari se fac pentru diagnostic și care este logica acestora?

Totul începe de regulă cu o radiografie toracică simplă. Aceasta poate arata imagini “reticulare” în ambii plămâni – multe linii fine în structura plămânului. Când vedem acest aspect, este necesar să facem o investigație imagistică mai avansată: computer tomograf (CT) toracic de înaltă rezoluție .

CT-ul toracic este indispensabil pentru a putea pune un diagnostic corect. Acest CT trebuie interpretat de un medic radiolog cu multă experiență în diagnosticul fibrozelor pulmonare și discutat cu restul echipei medicale multidisciplinare. CT-ul poate arata diferite tipare de cicatrizare a plămânului. În cazul fibrozei pulmonare idiopatice, tiparul pe care îl căutăm pe CT se numește usual interstitial pneumonia, sau UIP (din engleză, în terminologia acceptată internațional – înseamnă într-o traducere liberă: pneumonie interstițială uzuală).

Nu este mereu ușor de stabilit tiparul de cicatrizare prezent pe CT. Din acest motiv este necesar ca CT-ul să fie interpretat de medici radiologi cu experiență în diagnosticul bolilor pulmonare interstițiale.

Acest tipar UIP este foarte important pentru că este un argument puternic în favoarea diagnosticului de fibroză pulmonară idiopatică.

Singură, imaginea de pe CT nu pune diagnosticul. Trebuie făcute o serie de explorări pentru a exclude alte cauze posibile care ar putea produce tiparul UIP de pe CT.

Foarte util este să avem acces și să efectuăm un bilanț imunologic pentru a exclude prezența de boli autoimune. Ce sunt aceste boli autoimune? Sunt afecțiuni în care corpul produce niște proteine anormale care provoacă atacul sistemului imunitar asupra țesuturilor normale. Plămânul poate fi afectat în acest context în numeroase boli: poliartrită reumatoidă, sclerodermie, polimiozită/dermatomiozită etc. De cele mai multe ori, aceste boli pot fi detectate pe baza istoricului medical, simptomelor specifice și analizelor de sânge care identifică anticorpi specifici. Sfatul unui medic reumatolog este în aceste situații foarte valoros – scopul este să excludem prezența acestor boli autoimune. Dacă acestea sunt prezente, diagnosticul NU este fibroză pulmonară idiopatică.

Lavajul bronhoalveolar (LBA) este o explorare foarte utilă, care se recomandă în anumite cazuri. Este important să fie realizat cât mai corect, pentru a obține o probă utilă pentru diagnostic.

Lavajul bronhoalveolar identifică dacă există inflamație în plămâni. Dacă există inflamație în plămâni, diagnosticul cel mai probabil NU este fibroză pulmonară idiopatică. Dacă nu există inflamație, este un argument în plus pentru a pune diagnosticul – fibroza pulmonară idiopatică nu se asociază cu inflamație în plămâni.

Lavajul se realizează printr-o bronhoscopie simplă – se face o inspecție rapidă a căilor respiratorii apoi se introduce o cantitate de ser fiziologic (~120 -180 mL) într-un segment al plămânului care apoi se recuperează parțial. În funcție de celulele recuperate în acest lichid se stabilește dacă există inflamație sau nu. Dacă funcția pulmonară este foarte scăzută, riscurile nu justifică efectuarea acestei explorări.

În prezent, biopsia pulmonară chirurgicală este foarte rar recomandată. Aceasta se face printr-o mică operație pentru a obține un fragment de plămân care va fi examinat în laborator. De cele mai multe ori poate oferi cel mai precis diagnostic. Din păcate are riscuri mari, în special la persoanele care au o funcție pulmonară scăzută. De asemenea, s-a observat un risc de a induce o exacerbare acută a fibrozei pulmonare = o accentuare rapidă și severă a simptomelor (lipsă de aer ++), insuficiență respiratorie, uneori deces. Din aceste motive, dacă această biopsie nu va schimba modul în care vom trata boala, nu se recomandă.

Este necesar să obținem un diagonstic precis, cu orice preț?

Se pare că nu. Este suficient să stabilim un diagnostic “de lucru” care să ne permită să prescriem medicamentele antifibrotice (pirfenidonă sau nintedanib). Se integrează argumente pro și contra fibrozei pulmonare idiopatice obținute prin explorările menționate mai sus. Din acest motiv este important ca diagnosticul să fie un consens al echipei medicale multidisciplinare. Se încearcă stabilirea acestui diagnostic folosind explorări cât mai puțin invazive pentru a reduce riscurile.

Articole similare

5 comentarii la „Cum se pune diagnosticul de fibroză pulmonară idiopatică?

 1. Buna dimineata domnule doctor ! Cretu dan ma numesc am mai discutat cu dv la cateva comentarii pe yutube cu problemele mele cu plamanii zicetimi va rog ce analize sa mai fac desi nu prea ami mai simt plamani cum trebuie sant ca si cum ai tine ceva legati sau presati pt a respira desi an luna februarie pe data de 9-am fost internat si mi sa facut Fibroscopia Lavajul bronhoalveolar sputa sangele si ce mi sa mai facut desi lasa scrie an rezultatele de urocultura csre leam primit dupa doua luni de zile ,eu nu ami amintesc ce fel de lavaj mi sa facut daca mi sa bagat acel ser pt a spala plamani acum dv stiti mai bn ce vreau sa zic ,iar ei au zis ca miau esit rezultatele egative ,dar eu abia ami mai simt plamani de rigizi ce au devenit ,se poate sa am acea fibroza idiopatica ? Problema este pe partea dreapta dar am anceput sa somt putin si pe partea stanga zicetimi ce mai pot face ?

  1. Bună ziua, nu știu exact despre ce ar putea fi vorba, probabil doctorii care v-au văzut v-au oferit niște sfaturi – vă recomand să mergeți cu ele pentru că ei vă cunosc cazul mai bine. Fibroza pulmonara idiopatică este ceva destul de rar și dacă ați avut probleme cu plămânii înainte e posibil să fie altă cauză. Rigidizarea plămânilor poate să fie de mutle cauze dar nu neapărat se rezolvă cu medicamente. Poate v-ar ajuta niște fizioterapie respiratorie? Nu știu, vă sfătuiesc să vorbiți mai în detaliu cu doctorii dvs.

   1. Multumesc domnule doctor dar aici nu te baga nimeni an seama va rog sa ma credeti fac totul an repezeala si daca le explici simtomele care le ai ati zic an fata ca nu este asa ,dar mie ami zice destul de clar an ct facut acum trei luni cand situatia era mult mai buna si nu aveam plamani rigidizati mai putram respira catusi de putin an ct ami zice clar modificari fibrotice pleuro pulmonare ,dar acum 3 luni eram mult mai bn si cand trag aer an piept ma doare ca si cum varful plamanului,

 2. Tocmai asta este ca nu miau dat decat doua spreiuri foster100 si ventolin dar nu ma,ajuta cu nimic aceste spreiuri ptc ma doare cand trag aer an piept si nu pot trage mult aer cat trebuie ca ma tin plamanii ca si cum ai tn cv ,desi tratamentul de tbc a fos luat pana la 6 luni atat cat mi sa dat

  1. În acest caz probabil fibroza este legata de sechele după tbc. Chiar și după tratamentul corect aceste sechele pot să rămână. Este o situație foarte neplăcută pentru că spray-urile pentru respirație nu ajută foarte mult în această situație din păcate… Ce ar putea ajuta în schimb ar fi recuperarea respiratorie cu un kinetoterapeut pentru a face anumite exerciții de respirație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *