Bronșiectazii – cum se pune diagnosticul? Ce explorări sunt utile?

Vedeți acest videoclip:

Diagnosticul de bronșiectazii este dificil de făcut doar pe baza unei radiografii toracice („rază la plămâni”). În toate ghidurile internaționale se recomandă efectuarea unui computer tomograf (CT) toracic de înaltă rezoluție.

CT-ul este că un fel de radiografie pe multe „felii” a întregului plămân – în acest fel obținem o imagine tridimensională a plămânilor pentru a localiza precis unde sunt zonele anormale. Înalta rezoluție înseamnă că aceste „felii” sunt foarte multe, la distanță foarte mică unele de celelalte (~ 1 mm). CT-ul de înaltă rezoluție nu se face cu substanță de contrast. Pe lângă costul mai ridicat al explorării cu substanță de contrast, poate de asemenea să fie mai greu de interpretat = mai mult încurcă decât ajută pentru bronșiectazii.

Posibile cauze pentru bronșiectazii trebuie eliminate

Este util să se dozeze nivelul total de imunoglobuline (anticorpi) din sânge (IgG, IgM, IgA total – pentru a vedea dacă există un deficit imunitar care favorizează infecțiile respiratorii). De asemenea se investighează posibilitatea unei infecții fungice („ciupercă”) de tipul Aspergillus spp. prin analize de sânge (IgE total, IgE și IgG specifice pentru Aspergillus). Se mai pot doza de asemenea anticorpi specifici împotriva infecțiilor cu o anumită bacterie numită pneumococ – Streptococcus pneumoniae. Această bacterie provoacă frecvent infecții respiratorii și din fericire avem un vaccin care poate preveni majoritatea acestor infecții – vaccinul antipneumococic.

Foarte important de asemenea să se trimită la laborator probe de spută să vedem dacă există o infecție cronică în plămâni. Secrețiile respiratorii la pacienții cu bronșiectazii au de multe ori o colonizare cu anumite bacterii (prezența unei bacterii care nu provoacă o infecție activă, dar care continuă să crească în căile respiratorii). Unele bacterii care colonizează căile respiratorii pot fi eradicate cu tratament antibiotic țintit în funcție de sensibilitatea bacteriei. Rolul acestui tratament de eradicare a colonizării este de a reduce numărul de infecții respiratorii care pot apărea. Din păcate acest tratament nu reușește întotdeauna, dar merită încercat de multe ori.

Sunt importante de asemenea probe de spută speciale pentru a cauta anumite bacterii: mycobacterii non-tuberculoase. Acestea nu provoacă tuberculoză, dar sunt o cauză posibilă de bronșiectazii.

Medicul poate să ceară și alte explorări pentru posibile boli asociate – în funcție de istoricul dvs. medical sau examenul clinic.

Articole similare