Cand este pneumonie?

În acest articol veți afla când se gandesc medicii că ați putea avea pneumonie. Mai jos sunt și niște videoclipuri care explică mai pe larg ce înseamnă pneumonia.

„Tușesc de mult timp”

„Se rupe mult când tușesc”

Sunt descrieri destul de obișnuite ale simptomelor respiratorii, în special în sezonul rece, când mulți dintre noi răcim. Dar aceste simptome nu înseamnă neapărat pneumonie. Și nu este neapărat nevoie de antibiotic dacă avem asemenea simptome.

În cele mai multe situații, nu este pneumonie, ci o bronșită acută. Diferența dintre bronșită și pneumonie este destul de mare. 

Bronșita acută este o inflamație a țesutului din trahee și bronșii (căile aeriene), în 90% din cazuri provocată de virusuri. Virusurile nu pot fi eliminate cu antibiotice. Bronșita acută trece de regulă de la sine, eventual luând tratament simptomatic pentru a ne simți mai bine (ex. paracetamol la nevoie). Bronșita nu este o afectare a plămânilor, ci a cailor aeriene.

Pneumonia este o inflamație a plămânului profund, o infecție a celor mai mici căi aeriene și a zonelor unde se face schimbul de oxigen și dioxid de carbon (alveolele pulmonare). Pneumonia este provocată mult mai frecvent de către bacterii, deci se tratează cu antibiotice.

Pentru a pune diagnosticul de pneumonie este de regulă necesar să facem o radiografie toracică, care va fi anormală (vor exista anumite pete vizibile în locul unde ne-am aștepta să vedem plămân normal). Medicul poate suspecta prezența pneumoniei ascultând cu atenție plămânii. Totuși, nu se poate spune clar dacă este pneumonie fără a face radiografie.

Aspect sugestiv pentru pneumonie. Daca se compară partea stânga cu cea dreaptă, zona marcată cu rosu este mai „albă”. Plămânul normal are un aspect „negru” pe radiografie. Sursa foto: Lecturio.com

Pneumonia este de asemenea o afecțiune mult mai gravă. Cineva care suferă de pneumonie se simte de regulă foarte rău. Dacă în cazul unei bronșite tușim mult, chiar cu expectoratie abundentă, în cazul pneumoniei, pe lângă tuse, putem avea o senzație puternică de lipsă de aer, amețeli, stare de rău pronunțată. Pneumonia, în special la persoanele mai în vârstă, poate fi chiar mortală. În anumite situații, pneumonia poate avea o mortalitate comparabilă cu cea din infarctul de miocard, deci nu trebuie considerată ceva banal.

Atenție că bolile de plămâni sunt deseori considerate ceva mult mai banal decât afecțiunile inimii de exemplu. În realitate, afecțiunile plămânilor pot fi extrem de grave, cu o mortalitate chiar mai mare decât în cazul bolilor de inimă.

Videoclipurile de mai jos explică mai multe despre pneumonie:

Articole similare