Care au fost efectele interzicerii fumatului în public în Anglia?

Chiar și fumatul pasiv (inhalarea fumului de țigară de către nefumători) reprezintă un risc pentru sănătate. De exemplu, riscul de cancer pulmonar crește de 2 până la 4 ori la fumătorii pasivi comparativ cu cei care nu sunt expuși deloc la fumul de țigară. Fumatul este interzis în locurile publice închise și la locul de muncă în Anglia din iulie 2007.

Un studiu publicat în 2012 a urmărit numărul de internări în spital a copiilor sub 14 ani în perioada de dinaintea interzicerii fumatului și 3 ani ulterior. Rezultatele au arătat că până în 2007, numărul de internări pentru astm bronșic creștea în medie cu 2,2% pe an. În primii 3 ani după interzicerea fumatului în locurile publice, numărul acestor internări a scăzut în medie cu 3,4% pe an. În total, numărul internărilor a scăzut cu 6802 în primii 3 ani. Aceste scăderi au fost observate indiferent de sexul copiilor, vârstă sau condiții socioeconomice.

Fumatul în locurile publice este un risc pentru sănătate, nu numai pentru cei care fumează, dar și pentru restul populației. Fumatul la domiciliu, în spații închise, poate expune copiii la un risc ridicat de a dezvolta diverse probleme de sănătate, cum ar fi astmul bronșic.

Millett C, Lee JT, Laverty AA, Glantz SA, Majeed A. Hospital admissions for childhood asthma after smoke-free legislation in England. Pediatrics; doi: 10.1542/peds.2012-2592.

World Health Organization – Tobacco

Articole similare