Care sunt cei mai importanți factori de risc cardiovascular la femei?

Pentru femeile peste 30 de ani, se pare că lipsa activității fizice este cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Sub 30 de ani, locul întâi este ocupat de fumat.

Conform rezultatelor unui studiu australian, care a inclus peste 32000 de femei, sedentarismul (lipsa activității fizice) a fost asociat cu un risc mai mare de boli de inimă decât fumatul, hipertensiunea arterială sau obezitatea (la femeile peste 30 de ani).

Tot acest studiu a evidențiat că la femeile sub 30 de ani, fumatul a contribuit cel mai mult la dezvoltarea problemelor cardiovasculare.

Aceste rezultate sugerează că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se schimbă pe parcursul vieții. De asemenea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru reducerea fumatului la vârstele tinere, cu promovarea activității fizice pe parcursul întregii vieți. Vârsta nu trebuie să reprezinte un impediment în a face mișcare, fiecare persoană adaptându-și activitatea în funcție de starea de sănătate și exercițiile preferate (mers pe jos, înot etc.)

Studiul a mai calculat de asemenea că dacă toate femeile între 30 și 90 de ani ar practica 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână (conform recomandărilor actuale), ar putea fi prevenite 2000 de decese premature (raportat la populația Australiei).

Acest studiu atrage din nou atenția asupra riscurilor asociate cu lipsa activității fizice regulate. Nu este nevoie de exerciții obositoare, de intensitate mare pentru menținerea sănătății. Recomandarea de 150 minute de activitate fizică moderată pe săptămână poate fi realizată mergând pe jos în ritm relativ alert, câte jumătate de ora pe zi, 5 zile din 7. Mulți dintre noi putem include aceste recomandări în viața de zi cu zi mergând de exemplu la servici pe jos sau cu bicicleta.

Beneficiile mișcării asupra sănătății nu țin numai de scăderea riscului de boli de inima, practic toate sistemele de organe ale corpului beneficiind de activitatea fizică regulată. Sportul combate stressul, îmbunătățește calitatea somnului, funcția pulmonară etc.

Referinte:

Brown WJ, et al „Comparing population attributable risks for heart disease across the adult lifespan in women” Br J Sports Med 2014; DOI: 10.1136/bjsports-2013-093090.

Articole similare