Cât de gravă poate fi o pneumonie?

Multe persoane vin la medic considerând că au pneumonie. În general pneumonia este o afecțiune destul de severă, cu simptome mai puternice decât o simplă răceală.

Simptomele apar de regulă brusc în cazul unei pneumonii. Poate există tuse, cu sau fără expectorație, durere la nivelul pieptului, febră, frisoane. Alte simptome pot include amețeli, dureri de cap, de mușchi, absența poftei de mâncare.

Este important de menționat că la persoanele în vârstă, pot să nu existe aceste simptome, ci să apară doar o tulburare a stării de conștiență sau confuzie.

Majoritatea cazurilor de pneumonie pot fi tratate la domiciliu, păstrând o legătură strânsă cu medicul, pentru a se putea recomanda spitalizarea în cazul agravării.

Pneumonia necesită spitalizare mai des în cazul persoanelor peste 65 ani, care prezintă o stare de confuzie, sau tensiune arterială scăzută, sau o frecvență respiratorie crescută (respirații foarte rapide).

Este important de menționat că pneumonia care necesită spitalizare este o boală gravă, cu o mortalitate apropiată de cea a infarctului de miocard. Mortalitatea la persoanele care necesită într-adevăr spitalizare (internați pe baza unor criterii obiective de severitate) este de 5-10 %. Dacă se ajunge să fie necesară internarea în secția de terapie intensivă, mortalitatea poate ajunge la 30-50%.

Pneumonia este, deci, ceva de luat în serios. Dacă aveți simptome respiratorii puternice, nu amânați consultația la medic!

Din fericire, majoritatea cazurilor de pneumonie nu sunt atât de grave și pot fi tratate acasă (cu susținere adecvată din partea familiei, prietenilor – să aveți pe cineva să vă ajute dacă se agravează). Dacă simptomele se agravează, nu ezitați să apelați la medic.

Articole similare