Cauze frecvente de tuse, fără afectarea plămânilor

În acest articol și videoclipul asociat veți afla despre cauze frecvente de tuse care aduc de regulă pacientul la pneumolog, fără a fi vorba de o afecțiune a plămânilor.

1. Afecțiunile rino-sinusale 

Patologia din sfera ORL este frecvent o cauză de tuse care durează mult timp. Sinuzita și rinita cronică, senzația de nas blocat mereu, secrețiile abundente din nas provoacă foarte des tuse. Acest lucru se întâmplă în special în cazul în care secrețiile abundente curg direct în gât prin „spatele” nasului (fenomen numit rinoree posterioară), unde provoacă o iritație care induce tuse.

Pentru tratamentul acestor afecțiuni, este cel mai indicat să vă adresați medicului ORL, pentru a gestiona adecvat problemele rino-sinusale.

2. Refluxul gastro-esofagian

Refluxul din stomac în esofag este o altă cauză foarte frecventă de tuse. Atât refluxul acid cât și non-acid pot provoca tuse. Nu este de regulă vorba despre lichid din stomac care este aspirat în plămâni, ci mai degrabă de”vapori” iritanți, inhalați în momentul în care se produce refluxul.

Simptomele de reflux includ senzația de arsură în spatele sternului, sau gustul acru sau amar în gură.

Refluxul poate fi redus prin schimbarea modului de viață, mese mai reduse cantitativ, evitarea meselor bogate înainte de culcare, dormitul cu partea superioară a corpului mai sus (se poate înclina ușor salteaua punând ceva sub ea). Există și tratamente antiacide foarte eficiente (de tip omeprazol, lansoprazol etc). Nu se recomandă administrarea de bicarbonat de sodiu pentru combaterea acidității, deoarece acesta doar neutralizează temporar acidul, stomacul secretând și mai mult acid în încercarea de a combate bicarbonatul.

Este bine să consultați un gastroenterolog dacă aveți simptome de reflux care nu trece cu tratamente simple de la medicul de familie, deoarece nu toate formele de reflux sunt cu acid (și astfel nu pot fi tratate cu pastile antiacide).

3. Tratamentul cu medicamente pentru tensiune din clasa inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Putem recunoaște acest tip de medicamente dacă ne uităm la denumirea farmaceutică și vedem că se termină cu -pril (ex. perindopril, enalapril, ramipril etc.). Aceste medicamente sunt prescrise frecvent pentru controlul tensiunii arteriale. Sunt medicamente foarte bune, însă la ~ 10% dintre persoane provoacă o tuse cu evoluție îndelungată. Tusea cedează dacă se înlocuiește medicamentul cu altul, din altă clasă terapeutică.

Nu opriți tratamentul pentru tensiune fără a vă consulta cu medicul care vi l-a prescris.

Articole similare