În acest articol veți afla despre cauze frecvente de oboseală și lipsă de aer.
Multe persoane vor dezvolta aceste simptome la un moment dat în cursul vieții. De cele mai multe ori, senzația de oboseală apare lent. Un asemenea simptom este frecvent ignorat sau pus pe seama înaintării în vârstă. De multe ori ne obișnuim cu această stare de oboseală care devine parte din viață și ne adaptăm rutina zilnică în funcție de simptome.
Totuși, o senzație de oboseală care persistă de mult timp nu este ceva normal. Chiar și la vârste mai înaintate, dacă nu suferim de anumite boli cronice, nu ar trebui să ne simțim mereu obosiți.
Înainte de a ne gândi la diverse boli, oare ne odihnim suficient?
Corpul are nevoie de somn. Dacă serviciul pe care îl facem sau alte activități scurtează durata normală a somnului, vom acumula oboseală. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn în 24 de ore. Așa este construit organismul. Putem desigur să funcționam bine cu 4-5 ore de somn pe noapte o perioadă, dar încet-încet vom deveni mai ineficienți în munca de zi cu zi și vor apărea diverse probleme de sănătate. Un om obosit este într-o permanentă stare de stress, care conduce la adaptarea metabolismului pentru a face față solicitărilor. Stress-ul pe termen lung va conduce inevitabil la diverse boli.
Dorm suficient – de ce sunt în continuare mereu obosit?
Calitatea somnului este de asemenea foarte importantă. Dacă ne culcăm după ce am băut cafea sau energizante, dormim cu lumina aprinsă sau în zgomot, nu vom ajunge în stadiile profunde de somn reparator. Un somn superficial nu vindecă oboseală.
Să nu ignorăm dependență de cafeină. Deși cafeaua nu este neapărat toxică pentru organism, ajungem să ne obișnuim atât de mult cu ea, încât nu mai putem funcționa fără cafea. Putem avea o viață normală în acest context? A fi dependenți de orice înseamnă să fim limitați, să nu ne atingem potențialul.
Cauze patologice de oboseală
Am discutat până acum de câteva lucruri fiziologice, „normale”, care duc la oboseală.
Există însă o serie de afecțiuni care se ascund în spatele oboselii cronice.
1. Sindromul de apnee în somn
Sindromul de apnee în somn înseamnă că pe parcursul somnului apar întreruperi ale respirației, care conduc la microtreziri, adică ne trezim fără să conștientizăm, de foarte multe ori în cursul somnului. Nu ajungem în stadii profunde de somn, ne trezim la fel de obosiți, chiar dacă dormim mult.
2. Bolile cronice de inimă
Insuficiența cardiacă cronică se poate manifesta prin senzația de lipsă de aer la efort sau oboseală la mersul pe jos. Este necesar să vă adresați medicului pentru a exclude o afectare a inimii, deoarece există tratament care poate fi foarte eficient și poate regla problema.
3. Bolile cronice de plămâni
Bolile pulmonare obstructive, de tipul BPOC, sunt foarte frecvente, în special la persoanele care fumează sau au avut expuneri importante la noxe respiratorii. Cel mai frecvent este prezentă o stare de oboseală, mai accentuată decât la persoanele de aceeași vârstă. Tratamentul cu spray-uri inhalatorii este extrem de eficient.
4. Bolile ficatului
Afectarea ficatului, fie în cadrul unei hepatite, fie în cadrul unei afectări cronice toxice (abuz de alcool, anumite medicamente etc.) poate induce o stare de oboseală cronică.
5. Anemia
Scăderea hemoglobinei poate apărea din foarte multe motive. O anemie care persistă trebuie investigată la medic, cu un bilanț complet, deoarece nu este o situație normală. Anemia induce o stare de oboseală, deoarece capacitatea sângelui de a transporta oxigenul către celule este redusă.
În concluzie, găsirea unui motiv precis pentru oboseală poate fi uneori dificilă, având în vedere cauzele multiple. Mergeți cu încredere la medic, pentru a putea să va orientați către cauza oboselii. Este mai bine să cereți un sfat decât să așteptați prea mult și să ignorați simptome evidente.