Bacteriile pot fi omorâte cu antibiotice, dar unele sunt (sau pot deveni) rezistente. Antibiograma este o analiză care oferă informații cu privire la rezistența unei bacterii la antibiotice.
Antibiograma permite alegerea antibioticului eficient pentru a trata infecția.
Pentru a realiza antibiograma , trebuie în primul rând obținută o probă din locul în care se dezvoltă infecția. De exemplu, pentru o infecție urinară , se va recolta urină. Pentru o infecție pulmonară , se va obține o proba de spută etc.
Recoltarea probei trebuie să se facă în condiții sterile, deoarece lumea în care trăim este plină de diverse tipuri de bacterii. Dacă contaminam proba, nu mai avem cum să știm care este bacteria responsabilă de infecție. Astfel, recoltarea corectă a probei, conform indicațiilor oferite de medic sau asistentul medical este cea mai importantă etapă în diagnosticarea infecției.
Antibiograma va fi efectuată folosind această probă. Rezultatele nu sunt obținute imediat, deoarece bacteriile trebuie „crescute” într-un incubator mai multe zile. Bacteriile sunt puse într-un mediu de cultură care oferă condiții optime pentru înmulțirea lor. În acest mediu de cultură sunt introduse mici cantități din antibioticele pentru care se dorește testarea rezistenței. Dacă la sfârșitul perioadei de incubare, unul sau mai multe antibiotice a împiedicat creșterea bacteriilor, înseamnă că bacteriile sunt în principiu sensibile la acele antibiotice.
Rezultatul ghidează medicul ce antibiotic să aleagă pentru tratarea infecției. Rezultatul antibiogramei este foarte important însă este doar orientativ. Nu se poate garanta că antibioticul va ajunge în locul din organism unde este infecția în cantitate suficientă. Există de asemenea posibilitatea ca doza de antibiotic necesară să aibă efecte toxice, care nu permit utilizarea lui în siguranță.
Sursa foto: Dr Graham Beards at en.wikipedia