Ce este corticoterapia?

În acest articol veți afla despre un tratament puternic, prescris în foarte multe afecțiuni.

Corticoterapia se mai numește uneori și tratamentul cu cortizon, corticoizi, corticosteroizi, prednison, Medrol etc.,

Toate aceste lucruri se referă practic la același lucru. Este vorba despre un tratament antiinflamator puternic, necesar mai frecvent în anumite boli inflamatorii digestive, pulmonare sau reumatismale și nu numai. Acest tratament combate de regulă o activare anormal de puternică a sistemului imunitar, care este nocivă organismului.

Corticoterapia se face pe termen scurt sau lung în funcție de boala tratată.

Pe termen scurt, poate fi prescrisă în crizele puternice de astm bronșicexacerbari ale BPOC , agravări ale bolilor reumatismale sau de rinichi etc.

Pe termen lung, se prescrie de regulă în boli autoimune (reacții anormale ale sistemului imun care atacă și celulele normale ale organismului). Foarte multe boli sunt tratate cu cortizon.

Corticoterapia se face cu mare atenție!

Dacă facem o cură scurtă de câteva zile, este în regulă să oprim tratamentul brusc. Atenție însă că tratamentul mai îndelungat necesită o scădere extrem de lentă a dozelor înainte de a opri medicamentele. Acest lucru se face pentru că acest tratament folosește substanțe asemănătoare unor hormoni din corp (cortizol). Corticoterapia oprește producția acestor hormoni în organismul propriu (deoarece corpul interpretează că are prea mult cortizol, și nu îl mai produce). Dacă oprim brusc tratamentul, corpul nu va mai avea o cantitate suficientă de cortizol pentru o perioadă variabilă de timp. Nu putem trăi fără cortizol, deci nu trebuie să oprim brusc un tratament cu corticosteroizi pe termen lung!

Deși este foarte eficientă și de multe ori absolut necesară, terapia pe termen lung are și alte riscuri, printre care:

  • scăderea densității osoase (osteoporoză), risc de fracturi
  • scăderea imunității care predispune la infecții
  • risc de creștere a tensiunii arteriale
  • creșterea glicemiei, risc de producere a diabetului zaharat
  • iritații ale mucoasei stomacului, risc de ulcer
  • tulburări psihice
  • creștere în greutate

În ciuda acestor riscuri importante, beneficiile tratamentului pot fi mai mari decât riscurile. Atât timp cât nu se administrează corticoterapie abuziv, tratamentul este salvator în multe situații și boli.

Foto: Hal Gatewood on Unsplash

Articole similare