Ce este electrocardiograma (EKG sau ECG)?

EKG și ECG sunt prescurtări de la denumirea de electrocardiogramă. EKG presupune înregistrarea unui grafic care ilustrează activitatea electrică a inimii.

 
Sursa foto: Wikipedia – Electrocardiography

Electrocardiograma este o explorare de rutină. Cel puțin un traseu EKG se face în mod obișnuit tuturor pacienților internați în spital, deoarece este o metodă rapidă și simplă de a depista unele probleme cardiace. În urgențe, EKG poate orienta rapid către anumite afecțiuni care necesită tratament imediat – în special infarctul de miocard. De asemenea, administrarea anumitor medicamente în spital necesită urmărirea repetată a modificărilor care apar pe electrocardiogramă.

Contracțiile inimii presupun schimbări ale unor curenți electrici de la nivelul mușchiului cardiac. Acești curenți slabi pot fi înregistrați cu ajutorul unor electrozi (piese metalice) plasați pe piele. Traseul EKG presupune ilustrarea grafică a curenților electrici înregistrați de acești electrozi pentru a vedea caracteristicile activității electrice a inimii.

O electrocardiogramă standard folosește 10 electrozi (4 plasați pe mâini și picioare și 6 pe piept) cu ajutorul cărora vor fi imprimate 12 grafice diferite. Fiecare dintre aceste 12 grafice prezintă activitatea electrică a inimii din diferite unghiuri, pentru a determina locul în care apar modificările.

Înregistrarea ECG nu necesită nici o pregătire prealabilă. Pacientul stă culcat într-un pat, iar electrozii vor fi montați pe mâini, picioare și pe piept. Pentru a asigura o înregistrare bună, în dreptul fiecărui electrod se poate uneori aplica o mică cantitate de gel (pentru contact mai bun cu pielea). Înregistrarea durează câteva secunde, timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat.

ECG se interpretează de către un medic, care va face o serie de comentarii legate de aspectul graficului înregistrat: frecvența cardiacă, tipul de ritm al inimii, eventuale modificări care sugereză afecțiuni cardiace. Interpretarea EKG se regăsește de regulă pe biletul de ieșire din spital sau pacientul primește o copie pe care o va prezenta medicului de familie.

ECG nu doare. Nu necesită o pregătire specială, trebuie doar să stați în repaus întins pe un pat pentru câteva minute (până se realizează înregistrarea). Datele obținute din analiza electrocardiogramei vor fi îmbinate cu celelalte date clinice pentru formularea diagnosticelor dumneavoastră.

Articole similare